Jak smażyć wątróbkę, by nie była twarda? Wystrzegaj się częstych błędów
Do przeczytania w ok. 2 min.
Smaż w mocno rozgrzanym oleju
Wątróbkę zawsze smaż na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym. Jeśli olej nie będzie gorący, wątróbka po usmażeniu będzie tłusta. Smażenie w niewystarczająco rozgrzanym oleju jest jednym z najczęstszych błędów, których należy unikać.Nie solimy przed smażeniem
Przed smażeniem wątróbki, nigdy nie solimy jej, ponieważ sól powoduje, że mięso staje się twarde. Wątróbkę doprawiamy solą i pieprzem po wyłożeniu na talerz.Kroimy na podobnej wielkości kawałki
Ważnym krokiem w przygotowaniu wątróbki jest jej pokrojenie na kawałki podobnej wielkości.Jak pozbyć się goryczki z wątróbki?
Wątróbkę przed smażeniem należy dokładnie oczyścić, pokroić i przełożyć do miski. Następnie zalej mlekiem lub maślanką i wstaw do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie mięso dokładnie należy umyć, osuszyć i dopiero zacząć smażyć. Ta metoda szczególnie pomoże przy przygotowywaniu wątróbki wieprzowej, która jest o wiele bardziej wyraźna w smaku i twardsza od wątróbki drobiowej.
Przed smażeniem zeszklij cebulę i jabłko
Przed smażeniem wątróbki, zeszklij na oleju posiekaną cebulę i pokrojone w plasterki jabłko.Smaż na około 5 minut na stronę
Wątróbkę należy smażyć około 5 minut na stronę. Zbyt długie smażenie sprawi, że stanie się ciężka i niesmaczna.Nie używaj widelca, tylko szczypiec
Wątróbka pryska podczas smażenia, dlatego należy ją obracać przy pomocy szczypiec, nigdy widelca. To pozwoli na uniknięcie poparzenia i rozpryskiwania się tłuszczu.Podsumowując, przygotowując wątróbkę, należy pamiętać o smażeniu w mocno rozgrzanym oleju, krojeniu na podobnej wielkości kawałki, zeszkleniu cebuli i jabłka przed smażeniem, nie soleniu przed smażeniem, smażeniu na około 5 minut na stronę, nie używaniu widelca i używaniu szczypiec do obracania oraz pozbyciu się goryczki poprzez namoczenie mięsa w mleku lub maślance. Dzięki tym prostym zasadom, wątróbka będzie delikatna, soczysta i smaczna.