Jak ugotować parzoną białą kiełbasę? Oto prosty trik na Wielkanoc
Do przeczytania w ok. 2 min.
Niektórzy kupuję kiełbasę w sklepie, bo nie chcą się bawić w jej samodzielne przyrządzanie, ale jeśli tylko wie się, jak to poprawnie zrobić, aż nabiera się ochoty na kucharzenie, którego efekty potrafią być niesamowite i na pewno zostaną docenione przez gości zaproszonych na świąteczne śniadanie.
Biała kiełbasa - jak parzyć?
Wbrew pozorom wielkanocnej białej kiełbasy wcale się nie gotuje, a parzy, bo to właśnie z jej metody obróbki wzięła się przecież jej nazwa, a przynajmniej jej pierwszy człon. Parzenie nie jest natomiast tym samym co zwykłe gotowanie. Odbywa się na bardzo niskim ogniu, który utrzymywany jest przez dosyć długi czas, podczas gdy zwykłe gotowanie wymaga zastosowania wysokiej temperatury wody, zazwyczaj samego wrzątku.
Inna metoda obróbki termicznej pozwala uzyskać zupełnie inny efekt.
Parzona biała kiełbasa w przeciwieństwie do tej tradycyjnie ugotowanej będzie bardziej soczysta, a jednocześnie zbita i zwarta, dlatego też jej skórka nie powinna popękać (jeśli tak się dzieje, prawdopodobnie użyto zbyt wysokiej temperatury wody). Smaku nadają oczywiście przyprawy, których absolutnie nie wolno żałować, zwłaszcza gdy chodzi o przygotowanie soczystego aromatycznego mięsa. Do parzącej się białej kiełbasy mogą trafić dość tradycyjne dodatki, czyli m.in. ze dwa listki laurowe, kilka ziarenek czarnego grubego pieprzu, kilka ząbków czosnku, a także gorczyca, która zapewni kiełbasie charakterystyczny dla niej aromat.
Jak ugotować białą kiełbasę do barszczu białego?
No to przechodząc do konkretów - jak gotować białą kiełbasę? W pierwszej kolejności należy umieścić ją we wrzątku, by dosłownie po krótkiej chwili maksymalnie zmniejszyć ogień, przykryć garnek pokrywką i pozostawić tak na jakieś 20-30 minut. Parzona kiełbasa staje się gotowa wtedy, gdy uzyskuje lekko szarawą barwę. Od razu można ją przełożyć na talerz i podać podczas wielkanocnego śniadania.