Karkówka z grilla upieczona na drewnianej desce
canva.com

Jak zamarynować karkówkę na grilla żeby była miękka? To proste!

Grillowanie to jedna z najpopularniejszych form spędzania czasu na świeżym powietrzu. W Polsce bardzo popularne są mięsa z grilla, w tym karkówka. Jednak, aby karkówka była miękka i smaczna, warto ją odpowiednio zamarynować. Podpowiadamy jak to zrobić.
Reklama

Jak wybrać mięso?

Dobrze wybrać karkówkę z kością, ponieważ kość wpływa na smak i miękkość mięsa. Jeśli jednak nie mamy takiej możliwości, to karkówkę bez kości też można zamarynować.

Jak przygotować marynatę?

Do przygotowania marynaty możemy użyć różnych składników. Warto dodać kwaśny składnik, który rozmiękczy mięso, na przykład sok z cytryny lub octu. Ważne, aby składniki dobrze się ze sobą komponowały. Oto kilka propozycji:

Marynata na bazie soku pomarańczowego

  • sok z jednej pomarańczy
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
Dwa kawałki surowej karkówki w marynacie na białym tle
canva.com

Marynata na bazie jogurtu

  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

Marynata na bazie miodu i musztardy

  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki musztardy
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

Jak marynować mięso?

Karkówkę warto marynować przynajmniej na kilka godzin, a najlepiej na noc. Mięso możemy zamarynować w plastikowej torebce lub misce. Ważne, aby marynatą dokładnie pokryła mięso z każdej strony. Przed grillowaniem należy odcisnąć mięso z nadmiaru marynaty, a następnie usmażyć na dobrze rozgrzanym grillu. Pamiętajmy, aby nie przekładać mięsa na grillu zbyt często, ponieważ może to wpłynąć na jego miękkość. Karkówkę grillujemy około 10-15 minut z każdej strony, w zależności od grubości mięsa.

Reklama

Porady i triki

  • Przed grillowaniem warto wyciągnąć mięso z lodówki na około godzinę, aby się trochę rozgrzało. W ten sposób unikniemy dużej różnic temperatur między mięsem a grillem, co może wpłynąć na jakość mięsa.
  • Jeśli używamy drewnianych szpadli do obracania mięsa na grillu, warto je przed użyciem namoczyć w wodzie. W ten sposób unikniemy spalenia szpadla na gorącym grillu.
  • Przed grillowaniem warto posmarować kratkę grilla olejem. Dzięki temu mięso nie będzie się do niego przyklejać.
  • Jeśli grillujemy karkówkę bez kości, warto ją przeciąć na pół wzdłuż, dzięki czemu mięso będzie się równomiernie smażyć.
Reklama
Autor - Magda Czarnota
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.czarnota@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama