Jak zrobić #fit drożdżówki w domu? Są idealne na drugie śniadanie!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Takie niskokaloryczne drożdżówki okażą się świetnym słodkim śniadaniem. Dopełnione mlecznym twarożkiem, owocami i sosem z masła orzechowego pozwolą na prawdziwą celebrację poranka i udany początek nowego dnia.
Jak przygotować pyszne drożdżówki?
Najpierw 50 ml mleka należy lekko podgrzać i od razu dodać do niego ulubiony słodzik, czyli np. pięć pastylek zwykłego słodzika w tabletkach albo ze dwie łyżki erytrolu. Do masy wsypać pół małego opakowania sproszkowanych drożdży typu instant, odrobinę kardamonu, szczyptę mielonego imbiru i sporą ilość cynamonu. Na koniec dodać jeszcze jedną łyżkę mąki orkiszowej, dzięki której dojdzie do powstania zaczynu na drożdżówki, który należy przykryć ściereczką i odłożyć na bok, zostawiając go w spokoju przynajmniej na jakieś piętnaście minut.
Zaczyn powinien trafić do ciepłego miejsca, bo tylko w wyższej temperaturze zdąży nabrać objętości, by ciasto mogło pięknie wyrosnąć.
Gdy kwadrans już upłynie, masę można uzupełnić pozostałą częścią mąki, dodając jej ok. 45 gramów (najlepiej sprawdzi się tu wspominana mąka orkiszowa, choć na pszennej fit drożdżówki też na pewno wyjdą). Do mąki z zaczynem wbić jedno całe jajko, ponownie wszystko wymieszać, znów przykryć naczynie ściereczką i tym razem odłożyć je do wyrośnięcia na pół godziny. Fit drożdżówki smażyć na patelni z małym dodatkiem tłuszczu, na średnim ogniu i koniecznie pod przykryciem. Gdy będą rumiane, przewrócić je na drugą stronę, a potem ściągnąć na talerz i od razu się nimi zajadać.
Z czym podawać drożdżówki?
Pełnowartościowe posiłki zawsze zawierają wszystkie podstawowe makroskładniki, dlatego by niskokaloryczne drożdżówki były bardziej odżywcze i zdrowsze, warto przygotować do nich słodki twarożek z twarogu, odrobiny mleka i ewentualnie słodzika. Całość można posypać pokrojonymi truskawkami i polać płynnym masłem orzechowym, które można wcześniej lekko rozwodnić, aby było go więcej przy jednoczesnym zaoszczędzeniu kalorii.