Jak zrobić idealną bezę? Oto triki ciotki Klementyny
Do przeczytania w ok. 1 min.
Dobrze oddziel żółtka od białek
Pierwszym kluczowym krokiem do udanej bezy jest dokładne oddzielenie białek od żółtek. Upewnij się, że żadna ilość żółtka nie dostanie się do białek, ponieważ tłuszcze w żółtkach mogą utrudnić ubijanie białek w sztywną pianę
Jak dobrze dodać cukier?
Podczas ubijania białek dodawaj cukier stopniowo, łyżka po łyżce. To pozwoli na równomierne rozprowadzenie cukru i uzyskanie stabilnej piany.
Sztywna piana? Oto trik!
Dodanie szczypty kwasu spożywczego (np. soku z cytryny lub octu) podczas ubijania białek pomoże w zwiększeniu ich stabilności.
Odpowiednia temperatura
Piecz bezę w niższej temperaturze (około 100-120°C) przez dłuższy czas, aby wypiekła się równomiernie od wewnątrz i nie spęczniała zbyt szybko.
Nie wyciągaj bezy od razu
Po upieczeniu, wyłącz piekarnik i pozostaw otwarty, pozwalając bezie stopniowo ostygnąć w piekarniku. Nagłe zmiany temperatury mogą spowodować spęknięcia na powierzchni.