Canva.com
Jak zrobić szybko biszkopt bezglutenowy? Pyszny spód do ciasta dla osób z nietolerancją
Do przeczytania w ok. 1 min.
Jasny i puszysty biszkopt bez glutenu to pyszny spód do ciasta bez ryzyka uczulenia dla osób z nietolerancją. Dziś zdradzimy wam prosty przepis na biszkopt z dodatkiem wanilii.
Reklama
Dieta dla osób z nietolerancją glutenu
Canva.com
Dieta bezglutenowa opiera się na zasadzie spożywania całych, nieprzetworzonych produktów spożywczych, które są głównie warzywami, owocami, zbożami, orzechami i nasionami. Dieta bezglutenowa ma również niską zawartość tłuszczów nasyconych i jest bogata w błonnik.
Dieta ma niską zawartość tłuszczów nasyconych, cholesterolu i cukru, ale jest bogata w błonnik, przeciwutleniacze i witaminy. Jest również bardzo popularny wśród osób cierpiących na celiakię lub nietolerancję glutenu.
Czego nie można jeść na diecie bezglutenowej? Oto kilka produktów, których należy unikać:
Reklama
- pieczywo
- makaron
- krakersy
- zboża
- frytki
- ciasteczka
Zobacz także
Pyszny przepis na prosty spód do ciasta bez glutenu
Canva.com
Składniki potrzebne do przygotowania biszkoptu to:
Reklama
- 5 jajek (osobno białka i żółtka)
- 90 g mąki ryżowej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 25 g mąki kukurydzianej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu
- 1 łyżeczka cukru z Wanilią
- 140 g cukru
- Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i w międzyczasie nastawiamy piekarnik na temperaturę 170 stopni Celsjusza.
- Mąkę ryżową, ziemniaczaną, kukurydzianą wraz z proszkiem do pieczenia mieszamy dokładnie i energicznie.
- Białka ubijamy na najwyższych obrotach mikserem na sztywną piankę.
- Stopniowo dodajemy cukier.
- Po kolei dodajemy żółtka jajek i wzmacniamy smak cukrem z wanilią.
- Gotową masę na bezglutenowy biszkopt przekładamy do tortownicy i pieczemy przez 40 minut.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
biszkopt bezglutenowy
Żaden artykuł nie został przypisany do tego taga
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl