sałata
zdjęcie ilustracyjne Pixabay

Jakie zalety ma jedzenie sałaty? Tego na pewno o niej nie wiedziałeś

Przejdź do galerii zdjęć
Sałata ma mnóstwo zdrowotnych właściwości, dlatego warto włączyć ją do codziennego menu. Warzywo jest źródłem kluczowych dla naszego organizmu witamin i minerałów oraz wykazuje działanie bakteriobójcze i poprawia trawienie. Poznaj wszystkie właściwości zdrowotne zielonego warzywa oraz najczęściej wybierane rodzaje.
Reklama

Właściwości zdrowotne sałaty

Sałata jest źródłem wielu istotnych witamin. Regularne spożywanie zielonego warzywa dostarcza naszemu organizmowi witaminy z grupy B, E i C, żelaza, potasu, manganu i magnezu. Sałata wykazuje korzystne działanie na nasz system nerwowy i immunologiczny. Warzywo zawiera w sobie chlorofil, który ma działanie bakteriobójcze oraz przyspiesza proces gojenia się ran. Układ odpornościowy jest także wspierany przez witaminę C, która także jest obecna w składzie sałaty.

Sałata jest niskokaloryczna, dlatego jest świetnym wyborem, dla osób, które chcą zrzucić kilka zbędnych kilogramów, a dzięki zawartości błonnika, warzywo wspiera pracę jelit i pomaga w przypadku takich dolegliwości jak zaparcia lub wzdęcia.

Przeprowadzone badania naukowe wykazały, że regularne spożywanie sałaty ma korzystny wpływ na stan naszej skóry, włosów i paznokci.

Reklama

Warzywo zawiera bowiem w swoim składzie dużą ilość witaminy E oraz antyoksydantów i karotenoidów, które poprawiają funkcjonowanie wielu narządów.

Sałata działa odkwaszająco i reguluje poziom pH w organizmie. Jeśli włączymy warzywo do naszej codziennej diety, nasz organizm szybko wróci do równowagi kwasowo-zasadowej. Ma również działanie moczopędne, dzięki czemu pomaga pozbyć się z organizmu nadmiaru wody.

sałata
zdjęcie ilustracyjne Pixabay

Rodzaje sałaty

Istnieje wiele różnych odmian sałaty i każdy z nich dostarcza organizmowi innych witamin i minerałów.

Do najczęściej wybieranych rodzajów sałaty należą:

  • sałata lodowa — jedna z najczęściej wybieranych odmian sałaty, która charakteryzuje się kruchymi liśćmi oraz ciężką główką,
  • sałata masłowa — ma miękkie i delikatne liście oraz słodki smak,
  • sałata rzymska — charakteryzuje się długimi, pomarszczonymi i ciemnozielonymi liściami, które tworzą owalną, luźną główkę,
  • rukola — ma wyrazisty smak, dlatego warto dodawać ją do warzyw, owoców czy nawet pizzy.
Reklama
Zobacz galerię zdjęć: sałatka z czosnku n
Autor - Kamil Wroński
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
k.wronski@styl.fm
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama