Jakie zalety ma jedzenie sałaty? Tego na pewno o niej nie wiedziałeś
Do przeczytania w ok. 2 min.
Właściwości zdrowotne sałaty
Sałata jest źródłem wielu istotnych witamin. Regularne spożywanie zielonego warzywa dostarcza naszemu organizmowi witaminy z grupy B, E i C, żelaza, potasu, manganu i magnezu. Sałata wykazuje korzystne działanie na nasz system nerwowy i immunologiczny. Warzywo zawiera w sobie chlorofil, który ma działanie bakteriobójcze oraz przyspiesza proces gojenia się ran. Układ odpornościowy jest także wspierany przez witaminę C, która także jest obecna w składzie sałaty.
Sałata jest niskokaloryczna, dlatego jest świetnym wyborem, dla osób, które chcą zrzucić kilka zbędnych kilogramów, a dzięki zawartości błonnika, warzywo wspiera pracę jelit i pomaga w przypadku takich dolegliwości jak zaparcia lub wzdęcia.
Przeprowadzone badania naukowe wykazały, że regularne spożywanie sałaty ma korzystny wpływ na stan naszej skóry, włosów i paznokci.
Warzywo zawiera bowiem w swoim składzie dużą ilość witaminy E oraz antyoksydantów i karotenoidów, które poprawiają funkcjonowanie wielu narządów.
Sałata działa odkwaszająco i reguluje poziom pH w organizmie. Jeśli włączymy warzywo do naszej codziennej diety, nasz organizm szybko wróci do równowagi kwasowo-zasadowej. Ma również działanie moczopędne, dzięki czemu pomaga pozbyć się z organizmu nadmiaru wody.
Rodzaje sałaty
Istnieje wiele różnych odmian sałaty i każdy z nich dostarcza organizmowi innych witamin i minerałów.
Do najczęściej wybieranych rodzajów sałaty należą:
- sałata lodowa — jedna z najczęściej wybieranych odmian sałaty, która charakteryzuje się kruchymi liśćmi oraz ciężką główką,
- sałata masłowa — ma miękkie i delikatne liście oraz słodki smak,
- sałata rzymska — charakteryzuje się długimi, pomarszczonymi i ciemnozielonymi liściami, które tworzą owalną, luźną główkę,
- rukola — ma wyrazisty smak, dlatego warto dodawać ją do warzyw, owoców czy nawet pizzy.