Jedz te warzywa. Nie zabraknie Ci w organizmie flawonoidów
Do przeczytania w ok. 1 min.
Wpływ flawonoidów na zdrowie
Odkrył on, że mają one rewelacyjny wpływ zarówno na stan psychiczny, jak i fizyczny ludzkiego organizmu. Flawonoidy wzmacniają nasze naczynia krwionośne, kompleksowo oczyszczają organizm z toksyn, wzmacniają nasz wzrok, stabilizują ciśnienie krwi oraz poziom złego cholesterolu, a także odpowiadają za utrzymanie prawidłowego rytmu serca. W roślinach pełnią funkcję barwników, przeciwutleniaczy i naturalnych związków grzybobójczych i owadobójczych. Wpływają one głównie na ich intensywny kolor, który obserwujemy głównie w owocach i warzywach, ale nie tylko, ograniczają również szkodliwy wpływ promieni słonecznych.
W czym znajdziemy flawonoidy?
Występują powszechnie w roślinach, dzięki czemu są nierozłącznym elementem diety każdego człowieka, który powinien przyjmować ich około 1 grama na dobę.
Występują między innymi w warzywach takich jak: soja, cebula, papryka czy bakłażan, w owocach – w aronii, cytrynach pomarańczach czy jagodach, ale i również w ziołach na przykład w skrzypie polnym czy pietruszce. Związki flawonowe możemy podzielić ze względu na swoją budowę chemiczną. Możemy wyróżnić: flawiny, flawanole, izoflawony, katechiny i antocyjany. Większość z nich ma dla człowieka dosyć nieprzyjemny, gorzki smak. Mimo to są bardzo często wykorzystywane kosmetologii czy nawet w medycynie na przykład podczas leczenia chorób takich jak: cukrzyca, miażdżyca czy nawet nowotwory.