Jeśli widzisz takie ślady w bananie, od razu go wyrzuć
Do przeczytania w ok. 2 min.
Najsmaczniejsze banany mają piękną żółtą skórkę, bez żadnych znamion. Barwa skórki przesądza o poziomie dojrzałości owocu. Im jest ona intensywniejsza, tym miąższ będzie słodszy i bardziej dojrzały. Do jedzenia nadają się także banany z zielonkawą skórką - w nich zawartość cukru jest mniejsza, mają także niższy indeks glikemiczny, a więc nie podnoszą gwałtownie poziomu glukozy we krwi. Poza tym są mniej tuczące, ale też trudniej strawne.
Po czym poznać zepsute banany?
Niektórzy rezygnują z jedzenia bananów z brązowymi cętkami.
Te akurat nie są niczym złym, świadczą tylko o tym, że owoce są bardzo dojrzałe. Mało tego, do konsumpcji nadają się także banany z brązową skórką - ich miąższ jest dosyć twardy i śnieżnobiały. Inaczej jest w przypadku banana, który ma czarną skórkę, natomiast w jego miąższu są ciemne przebarwienia i wygląda, jak zgnieciony. Zwykle jest miękki i ma kwaśny smak. W takich owocach mogły wykształcić się zarodniki pleśni. Jeśli je zjemy, możemy mieć dolegliwości żołądkowe.
Jeżeli zauważymy, że przez środek miąższu banana przebiega czerwona linia, nie powinniśmy go jeść. Jest to znak, że owoc został zajęty przez pewien rodzaj pleśni z rodzaju nigrospora. Takie owoce mogą być szkodliwe dla ludzi, którzy są uczuleni na tę pleśń. Generalne nie powinniśmy sięgać też po banany z widocznymi oznakami pleśni, z których wydostaje się płyn i niezbyt przyjemnie pachną.
Co zrobić, żeby banany dłużej zachowały świeżość?
Bananom służy temperatura pokojowa albo trochę niższa. Jeśli chcemy, aby owoce dojrzewały nieco wolniej, połóżmy je w ciemnym miejscu lub przykryjmy folią aluminiową. Bananów nie powinniśmy trzymać w lodówce, bo wtedy ich skórka szybciej czarnieje, a miąższ staje się miękki i także ciemnieje. Dojrzałe banany można wykorzystać w kuchni an wiele sposobów.