Kobieta dostała trądzik po ostrej papryce
Canva.com

Jesz to? Te produkty powodują trądzik

Nierzadko samą pielęgnacją, nawet najlepiej opracowaną i przygotowaną w oparciu o doskonałe i sprawdzone produkty kosmetyczne, nie jest się w stanie pokonać trądziku, którego przyczyny mogą leżeć zupełnie gdzieś indziej, niekoniecznie w sposobach dbania o skórę, ale częściej właśnie w nieodpowiednim codziennym żywieniu.
Reklama

Poniższy tekst wskazuje na to, jakie jedzenie powoduje trądzik. Oczywiście spożycie podanych produktów nie u każdego będzie prowadzić do wysypy niedoskonałości, jednakże warto po prostu mieć na uwadze to, że czasami lepiej kupić sobie garść owoców i odżywić swój organizm, niżeli wydawać znacznie większe pieniądze na kolejny krem i nic z tego nie mieć.

Trądzik a nietolerancja laktozy

Zmiany trądzikowe zazwyczaj ulegają nasileniu pod wpływem zwiększonego spożycia produktów mlecznych. Zwłaszcza u osób dorosłych widać wyraźny związek między miłością do nabiału a kiepskim stanem skóry. W pewnym wieku człowiek przestaje tolerować już nie tylko nawet laktozę, ale i białka mleka, dlatego też jeżeli zajada się na co dzień serami, jogurtami, kefirami i maślankami, jego skóra musi na to zareagować i to niekoniecznie w ten pozytywny sposób.

Reklama

Przy ograniczaniu produktów mlecznych lub całkowitej rezygnacji z jedzenia nabiału warto pomyśleć o uzupełnieniu diety w wapń i zwiększeniu spożycia artykułów takich jak siemię lniane, orzechy, zielone warzywa liściaste, soja oraz tofu, aby tego wapnia mimo wszystko nie zabrakło.

Jakie jedzenie powoduje trądzik?

Niegdyś sądzono, że robi to czekolada i wyroby czekoladowe, ale najprawdopodobniej nie chodzi tu jednak wcale o kakao, a bardziej o cukier, którego ogólnie rzecz biorąc zawsze lepiej unikać, jeżeli chce się dążyć do osiągnięcia gładkiej i czystej skóry.

Reklama

Znacznie gorsze od czekolady, przynajmniej w kontekście trądziku, są natomiast ostre przyprawy. Ogólnie rzecz biorąc lepiej starać się jeść potrawy w wersji łagodnej i używać przy nich ewentualnie jakichś świeżych ziół. Sól też należy ograniczać. Niektórzy są nawet zdania, że to nie ostre przyprawy wywołują trądzik, a właśnie sól, która często występuje w gotowych mieszankach.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama