Canva
Kaczka znowu nie wyszła? Sprawdź triki doświadczonych gospodyń, a kaczka na Boże Narodzenie będzie pyszna!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Kaczka nie jest takim prostym mięsem. Odpowiednio przygotowana smakuje obłędnie, jednak przy jej przyrządzeniu trzeb unikać kilka pułapek. Wiesz jakich? Sprawdź, co polecają zrobić doświadczone gospodynie!
Reklama
Idealna kaczka? O tym musisz pamiętać
- Jeśli pierwszy raz robisz kaczkę... nie rób tego od razu na ważną imprezę! To trudne mięso, lepiej nie eksperymentować.
- Kaczkę powinno piec się tyle, ile waży.
- Nie dodawaj do kaczki miodu, ewentualnie przed końcem pieczenia (bo zrobi się czarna, spalona).
- Kaczkę trzeba często podlewać w trakcie pieczenia.
- Łatwiej upiec kaczkę... kupioną w sklepie niż prosto z wiejskiego gospodarstwa.
- Wymocz kaczkę w solance
Canva
Kaczka na Boże Narodzenie — składniki
Przepis na pieczoną kaczkę
- Kaczkę umyj, wytrzyj, zalej solanką na całą noc.
- Oczyść mięso, natrzyj je solą, pieprzem i majerankiem.
- Namocz żurawinę.
- Pokrój jabłka, odsącz żurawinę, sparz pomarańczę i pokrój na plasterki.
- Nafaszeruj kaczkę owocami.
- Jak długo piec kaczkę? Tyle godzin, ile waży kilogramów.
- Nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Piecz mięso pół godziny.
- Skręć piekarnik do 170 stopni Celsjusza. Piecz kaczkę dalej.
- Przez cały czas pieczeni polewaj kaczkę sosem, który się z niej wytapia.
Z czym podawać kaczkę na Boże Narodzenie
Będzie smakować idealnie razem z pieczonymi ziemniakami, kaszą lub kluskami.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Confit z kaczki: Kulinarny szlachcic na Twoim stole
Confit z kaczki to tradycyjna potrawa francuska, która polega na konserwowaniu mięsa kaczki poprzez marynowanie w soli, a następnie powolne gotowanie w tłuszczu. Ten proces sprawia, że mięso staje się niezwykle miękkie i aromatyczne. Confit z kaczki jest jednym z najlepszych sposobów na przyrządzenie udka kaczki i może być przechowywane przez dłuższy czas zanurzone w wytopionym tłuszczu. Przed podaniem można je dodatkowo obsmażyć, aby uzyskać chrupiącą skórkę i intensywniejszy smak.
Wianek bożonarodzeniowy - jak go zrobić, by zachwycić gości
Wianek bożonarodzeniowy to nieodłączny element dekoracji świątecznych. Dodaje magii i atmosfery świąt do naszych domów. Jeśli chcesz stworzyć wyjątkowy wianek bożonarodzeniowy, który będzie przyciągał uwagę i zachwycał gości, to ten artykuł jest dla Ciebie! Zdradzamy jak samodzielnie stworzyć piękny wianek bożonarodzeniowy, a także dzielimy się ciekawostkami na temat tej tradycji.
Pieczone udka kaczki: Sekrety kulinarnych mistrzów
Pieczone udka kaczki to danie, które zachwyca swoim aromatem i soczystym mięsem. W tym artykule podzielimy się z Tobą przepisem na przygotowanie tego wyjątkowego dania, podpowiemy jak podawać udka kaczki oraz udzielimy kilku praktycznych porad.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl