Kalafior w panierce — pychota! Jak go zrobić krok po kroku?
Do przeczytania w ok. 2 min.
Kalafior w panierce — o czym warto pamiętać?
Przygotowując kalafiora w panierce, trzeba pamiętać o tym, że należy najpierw go lekko podgotować, a dopiero potem usmażyć. Nie jest to więc danie, które zrobimy w 5 minut, niemniej jednak jego wykonanie jest bardzo prosto.
Sekret dobrze przyrządzonego kalafiora z tego przepisu, to oczywiście odpowiednia panierka.
Składniki potrzebne do zrobienia kalafiora w panierce
Przyprawy można dowolnie modyfikować w zależności od tego, co kto lubi. Ba, jeśli ktoś chce — wystarczy użyć samej soli. Niektórzy lubią dodawać starty ser do panierki, nie jest to jednak niezbędne.
- 1 kalafior
- 0,5 szklanki bułki tartej
- 2 jajka
- sól
- pieprz
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
Jak dokładnie przyrządzić kalafiora w panierce?
Na samym początku trzeba oderwać liście od kalafiora, wyciąć twardy środek, i podzielić warzywo na różyczki. Różyczki kalafiora trzeb przepłukać porządnie pod zimną wodą. Później do garnka należy wlać zimną wodę, posolić ją i zagotować. Kalafiora wrzucić do wrzątku na jakieś 7 minut. Następny krok to odcedzenie różyczek i ich wystudzenie.
Jajko wymieszać z solą, pieprzem, kurkumą, curry i słodką papryką. Wystudzonego kalafiora trzeba obtoczyć najpierw jajku, a następnie w bułce tartej.
Tak przygotowane kawałki kalafiora można usmażyć.
Na sam koniec, gotowego kalafiora można dekorować koperkiem, natką pietruszki lub posiekanym szczypiorkiem.
Z czym podawać kalafiora w panierce?
To danie będzie idealne jako dodatek do mięsa, ryb, czy też innych warzyw. Taki kalafior doskonale będzie się komponować z ziemniakami. Świetnie sprawdzi się, jako jeden z elementów obiadu. Można przygotować do niego pyszne sosy, w których będzie się maczać kalafiora.