Klopsy w sosie koperkowym — smak dzieciństwa jak u babci
Do przeczytania w ok. 2 min.
Składniki na klopsiki
500 g mielonego mięsa cielęcego lub drobiowego (indyk, ewentualnie kurczak)
2 szklanki bulionu warzywnego
1 jajko
4 łyżki mleka
4 łyżki bułki tartej
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
½ łyżeczki suszonego majeranku
sól i biały pieprz do smaku
Składniki na sos koperkowy
2 duże pęczki świeżego koperku (6 pęczków koperku z supermarketu)
2 żółtka
½ szklanki śmietany 18% (można zastąpić śmietaną 12% i łyżką serka mascarpone)
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
sól i pieprz do smaku
Jak zrobić klopsy w sosie koperkowym, które smakują jak u babci?
Mielone mięso umieszczamy w misce i dodajemy pozostałe składniki: jajko, mleko, bułkę tartą, natkę pietruszki i majeranek. Doprawiamy solą i białym pieprzem. Dokładnie mieszamy drewnianą łyżką, a następnie wyrabiamy mięso dłonią.
Dłonie moczymy w zimnej wodzie i formujemy nieduże klopsy.
W rondlu doprowadzamy do wrzenia bulion warzywny i do gorącej zupy delikatnie wkładamy klopsiki. Mięsne kulki gotujemy 20 do 25 minut.
Ugotowane klopsy odcedzamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Bulion koniecznie zostawiamy!
Przygotowujemy sos. Koperek myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Żółtka rozrabiamy ze śmietaną i mąką. Dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Mąkę możemy wcześniej wymieszać z odrobiną wody.
Do mieszanki jajek i śmietany dodajemy posiekany koperek i łączymy składniki. Doprawiamy solą i pieprzem.
Tak przygotowaną bazę sosu koperkowego ostrożnie wlewamy do gorącego bulionu i mieszamy, aż sos zgęstnieje.
Klopsy przekładamy do sosu koperkowego i podgrzewamy całe danie.
Pulpety z sosem koperkowym podajemy jak u babci — z białym ryżem na sypko lub tłuczonymi ziemniaczkami z masłem. Smacznego!