Koper włoski - jakie ma właściwości i zastosowanie? Poznaj jego niezwykłe działanie
Do przeczytania w ok. 3 min.
Koper włoski ma szerokie działanie
Koper włoski, inaczej fenkuł to wyjątkowa roślina, która jest bardzo popularna nie tylko w Polsce, ale tak naprawdę na całym świecie. Stosuje się ją przede wszystkim w kuchni, podczas gotowania różnorodnych dań. Warto jednak podkreślić właściwości lecznicze kopru włoskiego. Jest to bowiem prawdziwa bomba witaminowa, która ma zbawienny wpływ na cały organizm człowieka. W sklepach zielarskich można kupić olejek koprowy, a także owoce kopru włoskiego, które także warto spożywać.
Owoc kopru włoskiego sprawdza się do przygotowywania różnego rodzaju naparów. Można z niego również przygotować... miód! Zawiera flawonoidy, a także olejki eteryczne. Z kolei olejek koprowy ma działanie przeciwbólowe, a także jest prawdziwym zbawieniem w przypadku osób, które borykają się z problemami żołądkowymi. Sprawdza się również w przypadku wzdęć, łagodzi skurcze jelit, a także można go spożywać przy zaburzeniach trawienia.
Jego właściwości lecznicze są bardzo szerokie. Olejek ma również zbawienny wpływ na drogi oddechowe. Niewiele osób wie o tym, że można go zatem stosować przy różnego rodzaju chorobach górnych dróg oddechowych. Ułatwia on bowiem odkrztuszanie.
Szerokie zastosowanie kopru włoskiego sprawia, że powinien się on znaleźć w kuchni każdej osoby. To nośnik związków antyoksydacyjnych, a więc może nawet spowolnić procesy starzenia się ciała! Nasiona kopru włoskiego mogą sprawdzić się również w przypadku osób, które chorują na nadciśnienie albo mają problemy z układem sercowo-naczyniowym. Stosuje się go także w celu złagodzenia skurczów jelit i innych dolegliwościach układu pokarmowego.
Kiedy sprawdza się koper włoski?
Koper włoski ma szerokie zastosowanie w kuchni. Jako, że pozwala walczyć z problemami ze strony układu pokarmowego, to powszechny dodatek do wielu dań.
Ponadto:
- poprawia wzrok,
- zmniejsza niektóre objawy alergii,
- ma działanie moczopędne,
- przeciwdziała nowotworom,
- wykazuje działanie estrogenne,
- pomaga wyleczyć nadciśnienie,
- reguluje apetyt,
- nasiona fenkułu redukują stres, a nawet odtruwają organizm,
- łagodzi wzdęcia,
- nadaje skórze ładnego koloru.
A to jedynie kilka z zastosowań nasion kopru. Tak naprawdę jest ich znacznie więcej, więc warto regularnie spożywać tę roślinę. Koper włoski można nie tylko dodawać do różnego rodzaju dań, w tym potraw mięsnych, ale również pić herbatki z kopru.
Dlaczego warto jeść koper włoski?
Koper odznacza się również wyjątkowym aromatem. Sprawia, że wszystkie dania, z którymi się go podaje, nabierają innego charakteru. Warto zatem go regularnie stosować, dbając o piękny wygląd poszczególnych potraw, ich smak, ale przede wszystkim o swoje zdrowie.
Jako źródło wielu cennych witamin, koper włoski wzmacnia również odporność organizmu. Jest to zatem odpowiedni wybór dla osób, które często borykają się z różnego rodzaju przeziębieniami. Mogą go z powodzeniem jeść również dzieci, a więc to dodatek, który sprawdzi się w przypadku całych rodzin.
Koper włoski można kupić w niemal każdym sklepie czy na rynku. Najlepszy i najbardziej aromatyczny jest ten w świeżej formie. Trzeba jednak przyznać, że wygodniejszy w użyciu jest zdecydowanie ten suszony i rozdrobniony, który można kupić w gotowych, zamkniętych opakowaniach. Jeżeli chcesz, to możesz samodzielnie wyhodować koper w swoim własnym ogrodzie albo doniczce, a następnie wysuszyć go i przygotować porcje, aby używać jako przyprawy przez cały rok.
Do czego można dodać koper włoski?
Nadaje przyjemnego zapachu, doskonałego smaku, a także świetnego wyglądu. Kopru włoskiego można używać tak naprawdę do niemal każdego dnia. To najbardziej znany dodatek do tradycyjnych ziemniaków i schabowego. Dodaje się go również do mizerii z ogórków, ryb smażonych i pieczonych, różnego rodzaju surówek oraz sałatek czy zapiekanek. Jest to również wspaniała przyprawa do różnego rodzaju sosów i potraw z ryb i owoców morza. Rewelacyjnie komponuje się z majonezem, choć to również pyszna przyprawa do kiełbas. Co ważne, uwydatnia on również aromat różnego rodzaju bulionów. Jak widzisz, możesz zatem z powodzeniem eksperymentować w swojej kuchni i stosować koperek tam, gdzie Ci się to tylko zamarzy!