koper włoski
pexels.com

Koper włoski - jakie ma właściwości i zastosowanie? Poznaj jego niezwykłe działanie

Koper włoski jest powszechnie stosowany w kuchni nie tylko w Polsce, ale tak naprawdę na całym świecie. To niezwykle aromatyczny dodatek do wielu dań, ale również składnik, który wyróżnia się wyjątkowymi właściwościami. Pozytywnie wpływa na organizm człowieka, wzbogacając go w witaminy, a także ułatwiając trawienie. Co jeszcze warto wiedzieć o koprze?
Reklama

Koper włoski ma szerokie działanie

Koper włoski, inaczej fenkuł to wyjątkowa roślina, która jest bardzo popularna nie tylko w Polsce, ale tak naprawdę na całym świecie. Stosuje się ją przede wszystkim w kuchni, podczas gotowania różnorodnych dań. Warto jednak podkreślić właściwości lecznicze kopru włoskiego. Jest to bowiem prawdziwa bomba witaminowa, która ma zbawienny wpływ na cały organizm człowieka. W sklepach zielarskich można kupić olejek koprowy, a także owoce kopru włoskiego, które także warto spożywać.

Owoc kopru włoskiego sprawdza się do przygotowywania różnego rodzaju naparów. Można z niego również przygotować... miód! Zawiera flawonoidy, a także olejki eteryczne. Z kolei olejek koprowy ma działanie przeciwbólowe, a także jest prawdziwym zbawieniem w przypadku osób, które borykają się z problemami żołądkowymi. Sprawdza się również w przypadku wzdęć, łagodzi skurcze jelit, a także można go spożywać przy zaburzeniach trawienia.

gałązka kopru
pexels.com
Reklama

Jego właściwości lecznicze są bardzo szerokie. Olejek ma również zbawienny wpływ na drogi oddechowe. Niewiele osób wie o tym, że można go zatem stosować przy różnego rodzaju chorobach górnych dróg oddechowych. Ułatwia on bowiem odkrztuszanie.

Szerokie zastosowanie kopru włoskiego sprawia, że powinien się on znaleźć w kuchni każdej osoby. To nośnik związków antyoksydacyjnych, a więc może nawet spowolnić procesy starzenia się ciała! Nasiona kopru włoskiego mogą sprawdzić się również w przypadku osób, które chorują na nadciśnienie albo mają problemy z układem sercowo-naczyniowym. Stosuje się go także w celu złagodzenia skurczów jelit i innych dolegliwościach układu pokarmowego.

Kiedy sprawdza się koper włoski?

Koper włoski ma szerokie zastosowanie w kuchni. Jako, że pozwala walczyć z problemami ze strony układu pokarmowego, to powszechny dodatek do wielu dań.

Reklama

Ponadto:

  • poprawia wzrok,
  • zmniejsza niektóre objawy alergii,
  • ma działanie moczopędne,
  • przeciwdziała nowotworom,
  • wykazuje działanie estrogenne,
  • pomaga wyleczyć nadciśnienie,
  • reguluje apetyt,
  • nasiona fenkułu redukują stres, a nawet odtruwają organizm,
  • łagodzi wzdęcia,
  • nadaje skórze ładnego koloru.

A to jedynie kilka z zastosowań nasion kopru. Tak naprawdę jest ich znacznie więcej, więc warto regularnie spożywać tę roślinę. Koper włoski można nie tylko dodawać do różnego rodzaju dań, w tym potraw mięsnych, ale również pić herbatki z kopru.

Dlaczego warto jeść koper włoski?

Koper odznacza się również wyjątkowym aromatem. Sprawia, że wszystkie dania, z którymi się go podaje, nabierają innego charakteru. Warto zatem go regularnie stosować, dbając o piękny wygląd poszczególnych potraw, ich smak, ale przede wszystkim o swoje zdrowie.

Reklama

Jako źródło wielu cennych witamin, koper włoski wzmacnia również odporność organizmu. Jest to zatem odpowiedni wybór dla osób, które często borykają się z różnego rodzaju przeziębieniami. Mogą go z powodzeniem jeść również dzieci, a więc to dodatek, który sprawdzi się w przypadku całych rodzin.

Koper włoski można kupić w niemal każdym sklepie czy na rynku. Najlepszy i najbardziej aromatyczny jest ten w świeżej formie. Trzeba jednak przyznać, że wygodniejszy w użyciu jest zdecydowanie ten suszony i rozdrobniony, który można kupić w gotowych, zamkniętych opakowaniach. Jeżeli chcesz, to możesz samodzielnie wyhodować koper w swoim własnym ogrodzie albo doniczce, a następnie wysuszyć go i przygotować porcje, aby używać jako przyprawy przez cały rok.

koper z pyzami
pexels.com

Do czego można dodać koper włoski?

Reklama

Nadaje przyjemnego zapachu, doskonałego smaku, a także świetnego wyglądu. Kopru włoskiego można używać tak naprawdę do niemal każdego dnia. To najbardziej znany dodatek do tradycyjnych ziemniaków i schabowego. Dodaje się go również do mizerii z ogórków, ryb smażonych i pieczonych, różnego rodzaju surówek oraz sałatek czy zapiekanek. Jest to również wspaniała przyprawa do różnego rodzaju sosów i potraw z ryb i owoców morza. Rewelacyjnie komponuje się z majonezem, choć to również pyszna przyprawa do kiełbas. Co ważne, uwydatnia on również aromat różnego rodzaju bulionów. Jak widzisz, możesz zatem z powodzeniem eksperymentować w swojej kuchni i stosować koperek tam, gdzie Ci się to tylko zamarzy!

Reklama
Autor - Klaudia Woźniak
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
k.pieszczynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama