Kotlety schabowe
Canva.com

Kotlety schabowe w sosie barbecue. Smak zaskakuje!

Kotlety schabowe to klasyk polskiej kuchni, ale czy próbowaliście je podać w połączeniu z wyrazistym sosem barbecue? To połączenie smaków, które zaskakuje i zachwyca podniebienie. Oto przepis, który sprawi, że wasze kotlety staną się prawdziwą kulinarną atrakcją
Reklama

Składniki:

  • 4 plastry schabu bez kości
  • Sól i pieprz do smaku
  • 3 jajka
  • Mąka pszenna do panierowania
  • Tłuszcz do smażenia
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200ml ketchupu
  • 3 łyżki musztardy
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire

Sposób przygotowania:

  1. Oczyść schab z nadmiaru tłuszczu i błonek, następnie delikatnie rozwałkuj każdy plaster.
  2. Posól i popieprz mięso z obu stron.
  3. Ubij jajka w misce i obtocz każdy kotlet kolejno w mące, jajkach, i ponownie w mące.
  4. Rozgrzej tłuszcz na patelni i smaż kotlety z obu stron na złoty kolor. Odsącz na papierowym ręczniku.
  5. W garnku podsmaż pokrojoną w piórka cebulę oraz czosnek, aż staną się szkliste.
  6. Dodaj ketchup, musztardę, miód, ocet jabłkowy, paprykę, i sos Worcestershire. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut, często mieszając.
  7. Połóż kotlety w sosie na chwilę, aby się przegryzły, a następnie podawaj na talerzu.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama