Krewetki z orzechami nerkowca - przepis w stylu tajskim
Do przeczytania w ok. 2 min.
Przepis na krewetki z orzechami nerkowca w sosie ostrygowym
Krewetki niczym ugrupowania polityczne mają wielu swoich przeciwników, jak i oddanych wielbicieli, których zachowania zakrawają na istny fanatyzm! Te przygotowane w stylu tajskim oczarują Twoje podniebienie, a finalnie podbiją również serce Twoich gości.
Prażone orzechy nerkowca nadadzą potrawie oryginalności poprzez unikalne przełamanie smaku oraz konsystencji. Przepis jest oczywiście mało skomplikowany, więc bez najmniejszych problemów poradzi sobie z nim nawet największy amator kuchenki gazowej. Zaczynajmy!
Lista składników:- 200 g krewetek tygrysich pozbawionych pancerza
- 50 g orzechów nerkowca
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała czerwona cebula
- kawałek świeżego imbiru
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- sok z ćwiartki limonki
- garść kiełków fasoli mung
- 1 mała papryczka chilli
- kilka różyczek świeżego brokuła
- 1 czerwona papryka
- garść posiekanej świeżej kolendry
- 1 marchewka średniej wielkości
- łyżeczka białego sezamu
- olej do smażenia
Krewetki z nerkowcami – przygotowanie krok po kroku
Gdy skompletujesz już niezbędne składniki, to pora zabrać się za przygotowanie dania. W tym procesie przyda Ci się również ostry nóż, głęboka patelnia lub tradycyjny wok ze stali węglowej. Jeśli korzystasz z mrożonych krewetek, to pamiętaj, aby rozmrozić je przed obróbką termiczną i dokładnie osuszyć!
- Zacznij odp przygotowania glazury do całego dania – do szklanki dodaj sos ostrygowy, sos sojowy, sok z limonki, 3 łyżki wody i wszystko dokładnie wymieszaj
- Na patelnię lub wok wlej 2 łyżki tłuszczo do smażenia, a następnie posiekany imbir, cebulę oraz czosnek. Podsmażaj przez ok. 2 minut mieszając, aby nic się nie przypaliło
- Dodaj osuszone krewetki i smaż mieszając przez kolejne 2 minuty
- Teraz czas na orzechy nerkowca i resztę warzyw pokrojonych według własnych upodobań. Podsmażaj wszystko przez chwilę i dodaj przygotowany wcześniej sos
- Po dodaniu sosu zmniejsz ogień, ale nie przestawaj mieszać. Wyłącz palnik kuchenki, gdy glazura się zredukuje i otuli wszystkie krewetki oraz warzywa
Danie możesz serwować z ryżem lub tajskim makaronem. Po przełożeniu na talerz posyp białym sezamem oraz posiekaną kolendrą, która nie tylko ozdobi całość, ale nada przede wszystkim niesamowitego aromatu!
Smacznego!