mielona kurkuma w bambusowej miseczce
canva.com

Kurkuma na odporność – 3 sposoby na to, jak wzmocnić odporność

Jeśli zastanawiasz się nad tym, w jaki sposób skutecznie zadbać o swoją odporność, to świetnie trafiłaś. Mamy dziś dla Ciebie prawdziwy sztos, o którego istnieniu być może nawet nie miałaś pojęcia. Z pewnością używasz tej przyprawy w kuchni, ale nigdy nie pomyślałaś, że może mieć pozytywny wpływ na Twoje zdrowie, a kurkuma na odporność to hit! Jak ją stosować?
Reklama

Kurkuma na odporność i nie tylko – właściwości kurkumy

Kurkuma, to przede wszystkim przyprawa, która tak naprawdę stosowana jest w naszych domach na co dzień. Dodajemy ją do ulubionych potraw, a rodzice młodszych dzieci doskonale wiedzą, że nadaje się ona również do barwienia jadalnych mas plastycznych – w tym ciastolin domowej roboty.

Jakie jeszcze właściwości ma kurkuma?

  • Potrafi zwalczyć wszelkie wirusy i bakterie
  • Jest wsparciem przy stanach zapalnych
  • Hamuje rozwijanie się nowotworów
  • Goi rany
  • Jest idealna dla alergików
  • Wspomaga nasze stawy
  • Jest naturalnym antydepresantem

I można by tak wymieniać jeszcze długo, gdyż kurkuma jest naprawdę niezwykłą przyprawą, która dodatkowo działa również na wzmocnienie naszej odporności.

Reklama

A w jaki sposób?

mielona kurkuma i korzeń kurkumy
canva.com

Kurkuma na odporność – 3 pomysły na to, jak ją wykorzystać

Kurkuma na odporność naprawdę działa, a wszystko to za sprawą niezwykłych właściwości tej przyprawy. W jaki sposób można ją przyjmować?

  1. ZŁOTE MLEKO – to jeden z rozgrzewających napojów, dodających energii, który sprawdzi się nie tylko zimą. Należy odmierzyć 250 ml mleka i lekko je podgrzać z odrobiną pieprzu oraz imbiru. Pamiętaj, aby nie zagotowywać mleka. Przelej wszystko do kubka, dodaj półtora łyżeczki kurkumy i dokładnie wymieszaj. Pij na ciepło.
  2. SHOT NA ODPORNOŚĆ – aby przygotować taki specyfik, należy wrzucić do wyciskarki 120 g imbiru, 4 kawałki kurkumy, 2 cytryny, 2 pomarańcze i trochę wody. Po wyciśnięciu soku słodzimy go 2 łyżkami miodu i przelewamy do kieliszków.
  3. SYROP Z KURKUMĄ I IMBIREM – mieszamy razem 200 ml miodu, 2 łyżki przyprawy kurkumy, trochę mielonego pieprzu, 3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego, 4 spore łyżki imbiru i skórkę z cytryn (2-3 sztuki). Można też dolać sok wyciśnięty z cytryny. Przelewamy wszystko do buteleczki. Można przechowywać w chłodnym miejscu przez tydzień.

Jeśli masz problem z odpornością, koniecznie wykorzystaj nasze przepisy z kurkumą. Są zupełnie bezpieczne i naturalne.

Reklama
Autor - Monika Ludkiewicz
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.ludkiewicz@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama