Kuszące naleśniki z budyniem: idealne połączenie smaków na Twoim talerzu
Do przeczytania w ok. 3 min.
Przepis na naleśniki z budyniem
Przygotowanie naleśników z budyniem jest proste i zajmuje niewiele czasu. Poniżej przedstawiamy krok po kroku, jak przygotować pyszne naleśniki z budyniem.
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- olej roślinny do smażenia
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
- Do miski wsyp mąkę, dodaj jajko, cukier oraz szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszaj.
- Stopniowo dodawaj mleko, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki.
- Gotowe ciasto odstaw na około 15 minut.
- Na patelni rozgrzej olej, a następnie wlej na nią łyżkę ciasta. Smaż naleśnik z jednej strony na złoty kolor, a następnie przewróć i smaż z drugiej strony.
- Gotowe naleśniki układaj na talerzu.
- Do rondelka wsyp opakowanie budyniu waniliowego, dodaj cukier i mleko. Całość zagotuj, ciągle mieszając, aby nie powstały grudki.
- Gotowy budyń przełóż do miseczki.
- Nałóż łyżkę budyniu na każdy naleśnik, a następnie zwiń w rulonik.
- Gotowe naleśniki z budyniem podawaj na ciepło.
Właściwości zdrowotne naleśników z budyniem
Naleśniki z budyniem to potrawa, która dostarcza nam sporo energii oraz składników odżywczych. Mąka, z której przygotowujemy naleśniki, zawiera węglowodany, białko, witaminy z grupy B oraz żelazo. Budyń, z kolei, to źródło wapnia, fosforu oraz witaminy D. Jednak naleśniki z budyniem to potrawa, która zawiera sporo cukru oraz tłuszczu, dlatego powinniśmy spożywać ją z umiarem.
Jak podawać naleśniki z budyniem?
Naleśniki z budyniem to potrawa, która świetnie sprawdzi się jako deser lub podwieczorek. Możemy je podawać na ciepło lub na zimno. Do naleśników z budyniem świetnie pasują owoce, bita śmietana lub lukier. Możemy je również posypać cukrem pudrem lub polać miodem.
Porady na temat przygotowania naleśników z budyniem
- Przed smażeniem naleśników dobrze rozgrzej patelnię, aby nie przykleiły się do niej.
- Jeśli ciasto na naleśniki jest zbyt gęste, możemy dodać odrobinę mleka.
- Jeśli chcemy, aby naleśniki były bardziej puszyste, możemy dodać do ciasta szczyptę proszku do pieczenia.
- Jeśli nie mamy czasu na przygotowanie budyniu, możemy zastąpić go bitą śmietaną lub dżemem.
Ciekawostki na temat naleśników z budyniem
- Naleśniki z budyniem to popularna potrawa w Polsce, ale również w innych krajach, takich jak Niemcy czy Francja.
- W niektórych regionach Polski naleśniki z budyniem są tradycyjnym daniem podawanym podczas Święta Wielkanocnego.
- W niektórych przepisach na naleśniki zamiast budyniu dodaje się twaróg lub ser biały.
Naleśniki jak marzenie!
Naleśniki z budyniem to pyszna i łatwa do przygotowania potrawa, która z pewnością zachwyci Wasze podniebienia. Mąka, z której przygotowujemy naleśniki, dostarcza nam energii oraz składników odżywczych, a budyń to źródło wapnia, fosforu oraz witaminy D. Pamiętajmy jednak, że naleśniki z budyniem to potrawa, która zawiera sporo cukru oraz tłuszczu, dlatego powinniśmy spożywać ją z umiarem.