Canva.com
Lasagne z leśnymi borowikami. Pysznie, lekko i aromatycznie
Do przeczytania w ok. 2 min.
W tym roku chyba każdy, kto wybrał się do lasu, to wrócił z koszykiem pełnym grzybów. Rekordziści zbierają nawet kilkaset prawdziwków nawet blisko drogi. Jeśli szukasz pomysłu na pyszny obiad z grzybami, to polecamy włoską lasagne z borowikami. Cudowna!
Reklama
Składniki na lasagne z grzybami
Lasagne z grzybami jest po prostu pyszna. To doskonały pomysł na aromatyczny obiad w sezonie grzybowym i jesiennym. Wygląda apetycznie i smakuje jeszcze lepiej. To świetny pomysł na wykwintny obiad przy lampce wina.
Do przygotowania lasagne z grzybami potrzebujemy:
- 750 g świeżych grzybów - mieszanych
- 30 g borowików
- 5 ząbków czosnku
- pół szklanki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soli
- pół szklanki natki pietruszki
- 250 g makaronu do lasagne
- 250 g mozzarelli
- pół szklanki sera parmigiano-reggiano
- sos beszamelowy
Canva.com
Jak zrobić pyszny, włoski obiad?
Zobacz także
- Grzyby oczyszczamy szmatką. Jeśli mamy suszone grzyby, to namaczamy je w gorącej wodzie, aby zmiękły.
- Grzyby kroimy na małe kawałki i rozgniatamy czosnek.
- Wszystko dusimy na rozgrzanej patelni lub w rondelku przez 5 minut na oliwie z oliwek.
- Dodajemy sól. Wszystko podsmażamy przez 25 minut.
- Czas przygotować sos beszamelowy.
- Dodajemy pietruszkę do uduszonych grzybów i smażymy przez 5 minut.
- Odkładamy 1/4 grzybów i miksujemy na purée. Reszta grzybów będzie do lasagne.
- Mieszamy purée z grzybów z beszamelem.
- Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza.
- Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy sos grzybowy z beszamelem.
- Układamy makaron lasagne i przekładamy go grzybami, mozzarellą i serem parmigiano.
- Pieczemy naszą lasagne przez 40 minut pod przykryciem. Potem ściągamy pokrywkę i pieczemy przez 15 minut.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Dlaczego dzieci nie mogą jeść grzybów?
Wiele osób uwielbia grzyby i wykorzystuje je w różnych potrawach. Jednak, gdy chodzi o dzieci, istnieje wiele powodów, dla których nie powinny one spożywać grzybów. W tym artykule omówimy główne powody, dlaczego dzieci nie powinny jeść grzybów i jakie mogą być potencjalne zagrożenia dla ich zdrowia.
Grzyby w ciąży - czy są bezpieczne?
Jednym z często zadawanych pytań przez kobiety w ciąży jest, czy mogą jeść grzyby. Odpowiedź jest pozytywna - grzyby w ciąży są dozwolone i mogą być nawet polecane jako zdrowy składnik diety. Jednak istnieje pewien warunek, który należy spełnić, aby spożywanie grzybów było bezpieczne dla przyszłej mamy i dziecka.
Jak suszyć grzyby? Przepisy i porady dla początkujących
Zastanawiałaś się, jak suszyć grzyby w domu? Suszenie grzybów to doskonały sposób na przedłużenie ich trwałości i zachowanie ich smaku i aromatu na dłużej. Zdradzamy najlepsze sposoby na suszenie grzybów!
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl