Canva.com
Letni tort z owocami i bitą śmietaną
Do przeczytania w ok. 2 min.
Tort z owocami i bitą śmietaną to idealne, letnie ciasto, które w czasie największych upałów daje przyjemne orzeźwienie. Taki elegancki deser będzie świetny na urodzinowe przyjęcia dla zodiakalnych Raków i Lwów. Oto przepis na pyszny tort z dodatkiem świeżych owoców i bitej śmietany.
Reklama
Składniki na tort z owocami i bitą śmietaną
Ciasto:- 4 białka
- 4 żółtka
- 100 g mąki pszennej
- 50 g zmielonych migdałów lub mąki migdałowej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 80 g płynnego miodu
- skórka z ½ cytryny
- szczypta soli
- 500 g owoców jagodowych — truskawek, malin, borówek, jeżyn
- 400 g słodkiej śmietanki 36%
- 50 ml wody
- 2 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżeczki agar-agar
Canva.com
Przygotowanie tortu z bitą śmietaną
- Oddzielamy żółtka od białek. Białka wbijamy do dużej miski i ubijamy na pianę z dodatkiem szczypty soli. Do ubitych białek dodajemy miód i startą skórkę z cytryny. Dokładnie mieszamy.
- Do piany stopniowo dodajemy po jednym żółtku i delikatnie mieszamy.
- Łączymy mąkę z mąką migdałową i proszkiem do pieczenia. Mieszankę dodajemy do masy jajecznej.
- Tortownicę smarujemy masłem, a na spodzie układamy papier do pieczenia. Wlewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Pieczemy ok. 30 minut do suchego patyczka.
- Ciasto zostawiamy do wystygnięcia. Następnie wyjmujemy je z tortownicy i przekrawamy na dwa blaty.
- 200 g owoców blendujemy z dodatkiem płynnego miodu.
- W wysokim naczyniu ubijamy 200 g (połowę) schłodzonej śmietanki kremówki.
- Agar-agar dodajemy do garnuszka z zimną wodą, następnie gotujemy go ok. 2 minut.
- Ugotowany agar-agar cienką strużką wlewamy do musu owocowego i miksujemy. Dodajemy ubitą śmietankę.
- Zimną tortownicę wykładamy folią spożywczą (spód i brzegi) i na dnie układamy pierwszy blat tortu.
- Na ciasto nakładamy krem owocowy, wyrównujemy wierzch i na 30 minut wstawiamy do lodówki.
- Na schłodzony krem nakładamy połowę pozostałej śmietany i połowę pozostałych owoców. Przykrywamy drugim blatem tortowym. Na godzinę wstawiamy do lodówki.
- Ubijamy pozostałe 200 g kremówki.
- Schłodzony tort wyjmujemy z lodówki i dekorujemy. Za pomocą rękawa cukierniczego wierzch oraz boki ciasta ozdabiamy ubitą kremówką oraz świeżymi owocami. Możemy dodać także płatki czekolady, listki świeżej mięty lub prażone płatki migdałowe.
Canva.com
Reklama
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Sposoby na ozdobienie tortu - topper na tort jako kluczowy element dekoracji
W dzisiejszych czasach coraz większą uwagę przywiązuje się do estetyki wypieków, zwłaszcza w kontekście uroczystości takich jak urodziny, śluby czy rocznice. Dekorowanie tortów stało się nie tylko modą, ale również formą sztuki. Topper na tort to jeden z najważniejszych elementów, który potrafi nadać wyjątkowego charakteru każdemu wypiekowi. Oto kilka powodów, dla których warto zainwestować w topper na tort oraz jak najlepiej wykorzystać go do dekoracji.
Masa marcepanowa: Zaskakująco prosta w przygotowaniu!
Masa marcepanowa jest często wykorzystywana w cukiernictwie, ponieważ daje możliwość swobodnego kształtowania i formowania. Z masy tej powstają figurki i inne ozdoby na dziecięce torty, pralinki, oblane czekoladą batoniki, ciastka i inne łakocie.
Bento cake: mały tort, który zdobył bardzo dużą popularność
Bento cake to fenomen ostatnich miesięcy. Ta miniatura tradycyjnego tortu ostatnio zdobyła serca wielu smakoszy, a jej popularność stale rośnie. Bento cake to wypiek słodki, uroczy i często bardzo pyszny. Dlaczego właśnie on podbija rynek cukierniczy? Zapraszamy do odkrycia sekretów tego modnego wypieku. Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej na temat tego miniaturowego tortu, koniecznie przeczytaj ten artykuł!
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl