Lody domowe — najprostszy przepis
Do przeczytania w ok. 2 min.
Lody domowe — na to trzeba zwrócić uwagę
Kiedy lody zaczną się mrozić, po pewnym czasie trzeba je wyjąć i zmiksować, to sprawi, że będą miały aksamitną konsystencję. Domowe lody mogą być zrobione ze śmietany, ale i z owoców. Przepyszne są na przykład bananowe i truskawkowe.
Lody domowe — potrzebne składniki
Do najprostszego przepisu na lody potrzebne są tylko 3 składniki. Jakie?
- 2 szklanki śmietanki 36%
- 1 szklanka mleka
- 6,5 łyżek cukru
Część zwykłego cukru można zastąpić cukrem waniliowym albo wanilinowym.
Lody domowe — jak je zrobić krok po kroku?
Chyba nie ma nic prostszego! Połowę śmietanki należy wlać do garnuszka i wymieszać z cukrem. Następnie trzeba podgrzewać słodką masę tak długo, aż cały cukier się rozpuści.
Lekko przestudzony płyn trzeba wymieszać z mlekiem i resztą śmietanki. Kolejny krok to zmiksowanie i schłodzenie wszystkiego. Kiedy masa przestanie być ciepła, można schować ją do zamrażalnika na pół godziny. Po tym czasie powinno się wyjąć gęstniejące lody i zmiksować. Potem powinno się je schować do mrożenia na mniej więcej 4 godziny. I gotowe, można jeść!
Co się stanie, jeśli lody będą leżeć dłużej w zamrażalniku? Po 6 godzinach lody staną się twarde i trzeba będzie poczekać, zanim będzie można je podać.
Lody domowe — jak je podawać?
Jak się chce! Można je udekorować owocami, orzechami czy tartą czekoladą. Do posypania lodowego przysmaku sprawdzą się też wiórki kokosowe, czy kolorowe posypki.
Domowe lody owocowe — jak je zrobić?
Poniżej znajdują się przepisy na owocowe lody. Są równie pyszne, jak te śmietankowe.
Lody bananowe
Potrzebne będą 2 dojrzałe banany, 2 łyżki śmietanki i 1 łyżka masła orzechowego. Banany należy pokroić na plasterki i położyć na papierze do pieczenia (a drugim przykryć) w zamrażalniku.
Kiedy się zmrożą, trzeba je zmiksować ze śmietanką i masłem orzechowym. Gotowe! Można od razu podawać!
Lody truskawkowe
- 0,5 kg truskawek
- 1 szklanka śmietanki 30%
- 4,5 łyżki cukru
- 1 opakowanie serka mascarpone
Truskawki trzeba umyć, pozbawić szypułek, pokroić i podgrzewać w rondelku z polową cukru, aż zamienią się w słodką masę. Truskawki z cukrem należy schłodzić.
Serek połączyć ze śmietanką i resztą cukru, włożyć do lodówki, po jakimś czasie zmiksować.
Białą masę połączyć z truskawkową, wymieszać i wstawić do zamrażalnika. Co jakiś czas lody należy wyjmować i mieszać, po czym znowu wsadzać do mrożenia.