Lody kawowe ze śmietanką - domowy deser przebije wszystkie!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Składniki na lody kawowe
Do przygotowania tych lodów potrzebne nam będą następujące składniki: 505 ml zimnej śmietany 30%, 4 zimne jajka, 32 ml mocnego naparu kawy (espresso), 1 łyżka kawy rozpuszczalnej, 150 g cukru, szczypta soli; ponadto - listki świeżej mięty i drażetki czekoladowe o smaku kawowym do dekoracji.
Jak zrobić pyszne lody?
Przygotowanie - oddzielmy żółtka od białek. Żółtka utrzyjmy z cukrem na jasnokremową, puszystą masę. Białka ubijmy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie schłodzoną śmietanę ubijmy na sztywno. Dolejmy espresso, wymieszajmy. Oprószmy kawą rozpuszczalną i wymieszajmy jeszcze raz. Do masy śmietanowo-kawowej dodajmy pianę z białek i delikatnie wymieszajmy łyżką. Na końcu dodajmy do masy lodowej żółtka utarte z cukrem.
Wszystko razem delikatnie i bardzo dokładnie wymieszajmy. Nałóżmy do plastikowego pojemnika lub metalowej miski i wstawmy na 4-5 godzin czasu do zamrażalnika. Co 30-40 minut wyjmujmy pojemnik z masą lodową i krótko ją zmiksujmy lub energicznie przemieszajmy widelcem, aby lody były aksamitne i puszyste. Gotowe lody nałóżmy do miseczek, formując kulki. Udekorujmy listkami świeżej mięty i czekoladowymi drażetkami kawowymi.