Makaron z kurkami w aksamitnym sosie - obiad idealny na każdą okazję
Do przeczytania w ok. 2 min.
Kurkowy zawrót głowy
Kurki to delikatne grzyby, które z łatwością możemy znaleźć i zebrać w lesie. Często prawie przez cały wakacyjny sezon także są dostępne w supermarketach.
Ale nie ma nic lepszego niż udane grzybobranie zakończone wspólnym gotowaniem. Dziś przygotujemy makaron z kurkami w aksamitnie delikatnym sosie, który pobudzi wasze kubki smakowe. To jest wyborne danie na każdą okazję.
Do przygotowania makaronu z kurkami potrzebujemy:
- 400 g kurek
- 200 g makaronu
- 50 g świeżo tartego parmezanu
- 200 ml śmietanki kremówki
- 1 łyżka podprażonych orzeszków pinii lub włoskich
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
- świeży tymianek
- natka pietruszki lub szczypiorku
- sól, pieprz
Pyszne danie makaronowe
To danie wykonamy w zaledwie kilkanaście minut. To dobra propozycja, gdy odwiedzą nas także niespodziewani goście, a w lodówce mamy niewiele składników.
Na początku gotujemy makaron - świderki, rurki dokładnie tak jak będzie zapisane etykietce opakowania. Grzyby leśne, czyli wyborne kurki myjemy pod bieżącą wodą i przekrawamy na połówki lub ćwiartki.
Następnie na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy czosnek. W tym momencie możemy dodać także grzyby kurki i tymianek. Całość smażymy prez 2-3 minuty kilkukrotnie mieszając.
Na patelnię wlewamy śmietankę i zagotowujemy całość. Na koniec doprawiamy nasz aksamitny sos sola i pieprzem. Nasz makaron idealnie będzie smakował z orzeszkami, pietruszką i szczypiorkiem.