Makaron z pomidorami z puszki: Szybko, łatwo i smacznie!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Przepis na prosty makaron z pomidorami z puszki
Składniki
- 200 g suchego makaronu (spaghetti lub bavette)
- 1 puszka pomidorów krojonych (400 g)
- 4 ząbki czosnku
- 4 gałązki bazylii
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki suszonego oregano
- cukier trzcinowy (opcjonalnie)
- sól morska, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie
- Ugotuj makaron al dente zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj posiekany czosnek i smaż przez około 1 minutę.
- Dodaj pomidory z puszki, oregano, sól, pieprz i opcjonalnie cukier trzcinowy. Gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut, aż sos zgęstnieje.
- Dodaj posiekaną bazylię do sosu i wymieszaj. Podawaj makaron z sosem pomidorowym.
ABC pomidorowego sosu
Jak wybrać najlepsze pomidory z puszki?
Przy wyborze pomidorów z puszki warto zwrócić uwagę na kilka aspektów. Wybieraj pomidory pochodzące z renomowanych marek oraz z dobrego źródła. Sprawdź również, czy puszka nie ma wgnieceń ani uszkodzeń. Najlepiej wybrać pomidory bez dodatku konserwantów, a skład powinien obejmować pomidory, sok pomidorowy, sól i ewentualnie przyprawy.
Co można dodać do makaronu z pomidorami z puszki, aby wzbogacić smak potrawy?
Aby urozmaicić smak makaronu z pomidorami z puszki, można dodać do niego tuńczyka, oliwki, kapary czy mozzarellę..
Aby nadać potrawie świeżości, możesz posypać danie świeżą bazylią, natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Makaron z sosem pomidorowym - klasyka która nigdy się nie nudzi
Makaron z pomidorami z puszki to szybkie, smaczne i proste danie, które zadowoli każde podniebienie. Wykorzystując podstawowe składniki można przygotować pyszny obiad lub kolację. Pamiętaj, aby wybrać wysokiej jakości pomidory z puszki oraz eksperymentować z dodatkami, aby nadać potrawie własnego charakteru.