Malinówka dziadka nie ma sobie równych. Oto tajemne receptury
Do przeczytania w ok. 1 min.
Malinówka tradycyjna
Malinówka w swojej klasycznej wersji to przysmak, który zawsze cieszy się popularnością. Potrzebujesz tylko kilku składników:
- 500g świeżych malin
- 200g cukru
- 500ml wódki
- 100ml wody
Przygotowanie jest proste: maliny dokładnie umyj i umieść w słoju. Następnie wsyp cukier i zalej wódką. Woda pomoże rozpuścić cukier. Pozostaw słoik w ciemnym i chłodnym miejscu na około 2-3 tygodnie, co pewien czas potrząsając nim, by składniki się dobrze połączyły. Po tym czasie malinówka jest gotowa do degustacji.
Malinówka z imbirem
Kolejny przepis to malinówka z imbirem - idealna na zimowe wieczory, kiedy potrzebujemy czegoś rozgrzewającego.
Składniki:
- 500g malin
- 200g cukru
- 500ml wódki
- 2 łyżki startego imbiru
- 100ml wody
Maliny, cukier i imbir umieść w słoju, a następnie zalej wódką i wodą. Pozostaw do zaparzenia na 2-3 tygodnie w chłodnym miejscu. Po tym czasie możesz cieszyć się aromatyczną i rozgrzewającą nalewką z malin i imbirem.