Masło z orzechów brazylijskich – domowy przepis krok po kroku
Do przeczytania w ok. 2 min.
Masło z orzechów brazylijskich – przepis tradycyjny
Jednym z najpopularniejszych pomysłów, do których możesz wykorzystać orzechy brazylijskie jest orzechowe masło. Niezwykle zdrowe za sprawą cennych właściwości orzechów z Brazylii, a co najważniejsze z uwagi na w miarę neutralny smak może mieć szerokie zastosowanie w kuchni.
Przepis jest godny uwagi, ponieważ możesz go modyfikować według własnych upodobań smakowych lub potrzeb (dodając miodu, sezamu, innych orzechów lub wiórek kokosowych). My jednak skupimy się na wersji bazowej, do której przygotowania będziesz potrzebować:
- 250 g orzechów brazylijskich
- 2 łyżki oleju kokosowego
- pół łyżeczki soli
- łyżeczka miodu naturalnego (opcjonalnie)
Jak zrobić masło z orzechów krok po kroku
Po wizycie w sklepie i skompletowaniu składników czas przejść do najważniejszego, czyli procesu przygotowania masła.
- Zacznij od namoczenia orzechów w ciepłej wodzie – zalej i pozostaw na kilka godzin. Możesz je wcześniej uprażyć jeśli chcesz nadać masłu odrobinę wyjątkowego posmaku
- Namoczone orzechy wrzuć do blendera, dodaj resztę składników i miksuj do uzyskania gładkiej pasty o jednolitej konsystencji. W tym kroku idealnie sprawdzi się także tradycyjny kamienny moździerz
Masło z orzechów brazylijskich – zastosowanie
Podobnie jak masło z orzechów nerkowca, masło z orzechów brazylijskich stanowi idealne uzupełnienie słodkich deserów na zimno lub wypieków.
Tak przygotowana pasta orzechowa sprawdzi się również jako dodatek do kremowych zup lud dań kuchni wschodniej określanych jako curry z dodatkiem kurczaka, krewetek lub popularnego tofu.