Masz ochotę na lekki obiad? Francuski omlet z ziołami rozpieszcza kubki smakowe
Do przeczytania w ok. 1 min.
Składniki na omlety francuskie
Do przygotowania tego omleta potrzebne nam będą następujące składniki:
- 8 jajek,
- sól gruboziarnista,
- świeżo zmielony pieprz czarny,
- 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki,
- 1 łyżka posiekanego świeżego szczypiorku,
- 2 łyżki posiekanego świeżego estragonu,
- 4 łyżki (65 g) masła.
Jak zrobić omlety francuskie?
Przygotowanie - w dużej misce ubijmy jajka, dodając do nich łyżkę wody oraz po szczypcie soli i świeżo zmielonego pieprzu czarnego. Dołóżmy natkę pietruszki, szczypiorek i estragon i dalej ubijajmy, aż masa stanie się jasna i puszysta.
Małą patelnię pokrytą warstwą zapobiegającą przywieraniu potraw rozgrzejmy na średnim płomieniu.
Wyłóżmy na nią łyżkę masła i zaczekajmy, aż się stopi. Na tak przygotowany tłuszcz wlejmy jedną czwartą masy jajecznej. Smażmy mniej więcej 60 sekund, aż jajka zaczną się ścinać. Silikonową łopatką lub szpatułką wymieszajmy masę jajeczną w taki sposób, aby część płynna mogła dostać się pod ściętą. Kiedy cała masa się zetnie, ostrożnie podważmy łopatką brzegi omletu, po czym załóżmy je do środka, składając omlet na trzy. Gotowy omlet zsuńmy na talerz i od razu podawajmy . W ten sam sposób przygotujmy pozostałe omlety.