Omlet francuski
Canva.com

Masz ochotę na lekki obiad? Francuski omlet z ziołami rozpieszcza kubki smakowe

Jest to prosty, ale smaczny i aromatyczny omlet w stylu francuskim. Te omlety przygotowuje się pojedynczo, wylewając jajka cienką warstwą i mocno je podsmażając, tak żeby omlet nieco przypominał naleśnik. Podawane z dodatkiem zielonej sałaty i kieliszkiem chłodnego białego wina, omlety z ziołami idealnie nadają się na letni obiad rodem z Paryża.
Reklama

Składniki na omlety francuskie

Do przygotowania tego omleta potrzebne nam będą następujące składniki:

  • 8 jajek,
  • sól gruboziarnista,
  • świeżo zmielony pieprz czarny,
  • 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki,
  • 1 łyżka posiekanego świeżego szczypiorku,
  • 2 łyżki posiekanego świeżego estragonu,
  • 4 łyżki (65 g) masła.

Jak zrobić omlety francuskie?

Omlet francuski
Canva.com

Przygotowanie - w dużej misce ubijmy jajka, dodając do nich łyżkę wody oraz po szczypcie soli i świeżo zmielonego pieprzu czarnego. Dołóżmy natkę pietruszki, szczypiorek i estragon i dalej ubijajmy, aż masa stanie się jasna i puszysta.

Reklama

Małą patelnię pokrytą warstwą zapobiegającą przywieraniu potraw rozgrzejmy na średnim płomieniu.

Wyłóżmy na nią łyżkę masła i zaczekajmy, aż się stopi. Na tak przygotowany tłuszcz wlejmy jedną czwartą masy jajecznej. Smażmy mniej więcej 60 sekund, aż jajka zaczną się ścinać. Silikonową łopatką lub szpatułką wymieszajmy masę jajeczną w taki sposób, aby część płynna mogła dostać się pod ściętą. Kiedy cała masa się zetnie, ostrożnie podważmy łopatką brzegi omletu, po czym załóżmy je do środka, składając omlet na trzy. Gotowy omlet zsuńmy na talerz i od razu podawajmy . W ten sam sposób przygotujmy pozostałe omlety.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama