Mleko z orzechów brazylijskich, czyli jak zrobić domowe mleko orzechowe
Do przeczytania w ok. 2 min.
Domowe mleko orzechowe bez laktozy
Orzechy brazylijskie dzięki swoim cennym składnikom mineralnym są zarówno zdrową przekąską, jak i pełnowartościowym półproduktem. Mleko przygotowane na bazie orzechów z Brazylii nie zawiera laktozy ani kazeiny, które bardzo często wywołują niepożądane reakcje alergiczne ze strony układu pokarmowego.
Zastosowanie mleka z orzechów brazylijskich jest niemalże takie samo, jak w przypadku krowiego mleka. Tak więc z powodzeniem możesz wykorzystywać je w przygotowaniu wypieków i nie tylko. Do przygotowania orzechowego mleka nie potrzebujesz zbyt wielu składników oraz specjalnych narzędzi kuchennych.
Lista składników:- 2 szklanki orzechów brazylijskich
- 3 szklanki niegazowanej wody źródlanej
- naturalny miód lub syrop z agawy
Mleko z orzechów brazylijskich krok po kroku
Po skompletowaniu wszystkich składników przygotuj blender kielichowy lub ręczny oraz gazę.- Orzechy brazylijskie zalej wodą i odstaw na ok. 60 minut
- Po tym czasie zawartość naczynia z wodą i orzechami przelej do blendera kielichowego i dodaj resztę składników
- Wszystko dokładnie zmiksuj do momentu uzyskania jednolitej cieczy
- Gotowe mleko orzechowe przecedź przez kawałek gazy w celu odfiltrowania cieczy od gęstego osadu powstałego po zmieleniu orzechów
Jak przechowywać mleko z orzechów
Mleko z orzechów brazylijskich najlepiej wykorzystać od razu po przygotowaniu. Jeśli jednak chcesz je przechować, to możesz to zrobić w lodówce. Czas przechowywania domowego mleka orzechowego nie powinien przekraczać 5 dni.
Przed użyciem warto sprawdzić, czy aby nadaje się ono jeszcze do spożycia. Popsuty napój będzie cechował się wyraźnie kwaśnym i nienaturalnym smakiem.