Muffiny jak chlebek bananowy. Przepis na muffinki z bananami
Do przeczytania w ok. 2 min.
Muffinki z bananami - “must have” każdego przyjęcia dla dzieci
Chleb bananowy to pyszne ciasto, które od lat cieszy się szczególną popularnością wśród mam — nasze pociechy wręcz przepadają za tym aromatycznym i wilgotnym przysmakiem. Chlebek bananowy nie zawsze musi mieć kształt podłużnego bochenka, z ciasta z rozgniecionymi bananami możemy upiec także muffinki! Te urocze babeczki to “must have” każdego przyjęcia dla dzieci. Ozdobione kremem z serka śniadaniowego, posypane cukrem pudrem lub udekorowane polewą czekoladową znikną z talerza w okamgnieniu!
Składniki na muffinki z bananami
2 bardzo dojrzałe banany (rozdrobnione widelcem)
1 banan pokrojony w plasterki
1 szklanka mąki
2 jajka
100 g roztopionego masła
½ szklanki białego cukru
2 łyżki jasnego cukru trzcinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g posiekanej mlecznej czekolady
1 łyżeczka esencji waniliowej
½ łyżeczki mielonego cynamonu
szczypta soli
Muffiny jak chlebek bananowy — wykonanie
Całe jajka wbijamy do miski, dosypujemy biały cukier, cukier trzcinowy oraz szczyptę soli i ubijamy na puszystą masę.
Do ubitych jajek wlewamy cienką strużką chłodne, roztopione masło. Nie przerywamy miksowania.
Dodajemy rozdrobnione widelcem banany, cynamon i esencję waniliową. Miksujemy.
Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie łączymy z masą jajeczną — krótko miksujemy. Dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy ciasto.
Gotowe ciasto wlewamy do natłuszczonej formy na muffiny, do papierowych papilotek lub do foremek silikonowych. Wypełniamy je do ok. ⅔ wysokości. Na wierzch każdej porcji nakładamy plasterek banana.
Muffinki pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.