Muffinki z bananami i czekoladą - pomysł na wykorzystanie bananów
Canva.com

Muffiny jak chlebek bananowy. Przepis na muffinki z bananami

Muffinki z bananami to pomysł na słodki deser dla wszystkich, którzy kochają proste przepisy oraz nie lubią marnować jedzenia. Te wilgotne babeczki to świetny sposób na wykorzystanie przejrzałych bananów, który prawie każdy ma w domu. Zrób razem z nami muffiny jak chlebek bananowy!
Reklama

Muffinki z bananami - “must have” każdego przyjęcia dla dzieci

Chleb bananowy to pyszne ciasto, które od lat cieszy się szczególną popularnością wśród mam — nasze pociechy wręcz przepadają za tym aromatycznym i wilgotnym przysmakiem. Chlebek bananowy nie zawsze musi mieć kształt podłużnego bochenka, z ciasta z rozgniecionymi bananami możemy upiec także muffinki! Te urocze babeczki to “must have” każdego przyjęcia dla dzieci. Ozdobione kremem z serka śniadaniowego, posypane cukrem pudrem lub udekorowane polewą czekoladową znikną z talerza w okamgnieniu!

Składniki na muffinki z bananami

  • 2 bardzo dojrzałe banany (rozdrobnione widelcem)

  • 1 banan pokrojony w plasterki 

  • 1 szklanka mąki

  • 2 jajka

  • 100 g roztopionego masła

  • ½ szklanki białego cukru

  • 2 łyżki jasnego cukru trzcinowego

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 50 g posiekanej mlecznej czekolady 

  • 1 łyżeczka esencji waniliowej

  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu

  • szczypta soli

Upieczone muffinki z bananami w foremce, stygną na metalowej kratce
Canva.com

Muffiny jak chlebek bananowy — wykonanie

  1. Całe jajka wbijamy do miski, dosypujemy biały cukier, cukier trzcinowy oraz szczyptę soli i ubijamy na puszystą masę.

  2. Do ubitych jajek wlewamy cienką strużką chłodne, roztopione masło. Nie przerywamy miksowania.

  3. Dodajemy rozdrobnione widelcem banany, cynamon i esencję waniliową. Miksujemy.

  4. Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie łączymy z masą jajeczną — krótko miksujemy. Dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy ciasto.

  5. Gotowe ciasto wlewamy do natłuszczonej formy na muffiny, do papierowych papilotek lub do foremek silikonowych. Wypełniamy je do ok. ⅔ wysokości. Na wierzch każdej porcji nakładamy plasterek banana.

  6. Muffinki pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.

Reklama
Autor - Miranda Ekiert
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.ekiert@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama