Na jakie choroby pomaga "złoto Indii"? Odpowiedź na pewno was zaskoczy
Do przeczytania w ok. 2 min.
Właściwości kurkumy
Kurkuma to indyjska złotawo-brązowa przyprawa przypominająca imbir. Kurkuma nadaje smak wielu potrawom — szczególnie tym z kuchni indyjskiej. Roślina jest też cennym składnikiem curry — jednej z najpopularniejszych przypraw.
Kurkuma ma liczna właściwości zdrowotne i lecznicze.
- Wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające — dlatego poleca się wprowadzenie przyprawy do diety osób, które borykają się ze schorzeniami o charakterze zapalnym.
- Warto stosować przyprawę w przypadku osób, które walczą z wrzodami żołądka.
- Poprawia działanie trzustki, dlatego może być stosowana jako środek wspomagający w cukrzycy,
- Zwiększa produkcję żółci w wątrobie, dzięki czemu wspiera procesy trawienne.
- Działa przeciwmiażdżycowo i obniża ciśnienie krwi.
- Zawiera w swoim składzie dużo żelaza, dlatego wspomaga leczenie anemii.
- W znaczący sposób zwiększa odporność — wykazuje działanie przeciwgorączkowe oraz łagodzi objawy przeziębienia takie jak kaszel, katar i ból gardła.
- Może być stosowany pomocniczy w leczeniu choroby Alzheimera, depresji i chorobie Parkinsona.
- Ma działanie ochronne i lecznicze na różne choroby oczu.
- Łagodzi stany zapalne zębów i pomaga w aftowym zapaleniu jamy ustnej.
Kurkuma — przeciwskazania
Warto zauważyć, że kurkumy w zbyt dużej ilości nie powinny spożywać kobiety w ciąży, gdyż substancje zawarte w przyprawie mogą spowodować przedwczesny poród.
Kurkumy powinny także unikać osoby, które są na nią uczulone oraz osoby z niedrożnością dróg żółciowych i z kamieniami żółciowymi. Pacjenci, którzy zażywają leki przeciwcukrzycowe lub rozrzedzające krew, stosowanie kurkumy powinny skonsultować z lekarzem, bo ze względu na swoje właściwości zdrowotne kurkuma może zaburzać działanie niektórych medykamentów.