Napar z suszu wilczej kory. Ile kosztuje i jak go zrobić?
Do przeczytania w ok. 2 min.
Stu gramowa paczka to koszt ok. dwudziestu lub trzydziestu złotych. Większe opakowania wypadają jeszcze bardziej ekonomicznie. 250 g produktu zazwyczaj kosztuje od pięćdziesięciu do sześćdziesięciu złotych, czyli naprawdę niewiele. Wilkakora kupowana jest głównie w sklepach ze zdrową żywnością i sklepach z suplementami diety, także tych internetowych. A jak się ją stosuje? Co trzeba zrobić, aby móc dostrzec na sobie jej działanie i samemu odkryć jej lecznicze właściwości?
Jak przygotować napar?
Do przygotowania zdrowotnego naparu potrzeba suszu z wilczej kory i oczywiście wody, którą należy zagotować. Zaleca się, by taki wywar przygotowywać z jednej łyżki suszu, co daje równowartość ok. 5-7 g wilczej kory.
Taką ilość ziółek należy wsypać do garnka, zalać jednym litrem zimnej i przefiltrowanej wody, a następnie doprowadzić do wrzenia. Gdy napar zacznie bulgotać, należy zmniejszyć ogień, ale garnek pozostawić na kuchence. Wywar powinien się bowiem delikatnie gotować jeszcze przez dwadzieścia minut. Po upływie tego czasu można go ściągnąć i wystudzić, a następnie podzielić na trzy równe części i jedną z nich od razu wypić. Dwie następne należy spożyć w równych odstępach czasu jeszcze w tym samym dniu. Jedynie dzieci powinny stosować mniejsze dawki. Dla nich optymalną ilością będzie ok. pół szklanki naparu na dobę. Koci pazur w większych dawkach mógłby im zaszkodzić i wywołać u nich pewne niepokojące skutki uboczne.
Kto nie może go pić?
Oczywiście nawet na takie naturalne i ziołowe suplementy diety trzeba uważać, bo stosowane w nadmiarze mogą szkodzić równie mocno jak klasyczne trucizny. Osoby dorosłe nie powinny przekraczać dawki 5-7 g wilczej kory na dobę. Dzieciom lepiej podawać mniejsze ilości. Wilcza kora nie powinna być natomiast w ogóle pita przez osoby poniżej trzeciego roku życia i kobiety w ciąży.