Niedzielny schabowy na cały talerz. Hitowy przepis!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Składniki na kotlety schabowe
- 4 plastry schabu (ok. 150 g każdy)
- 2 jajka
- 1 szklanka bułki tartej
- 1/2 szklanki mleka
- Sól i pieprz do smaku
- Olej do smażenia
- Mąka
Jak zrobić pyszne kotlety schabowe?
Przed rozpoczęciem przygotowania schabowego przygotuj mięso. Delikatnie rozbij plastry schabu tłuczkiem do mięsa, aby stały się cieńsze i równomiernie się smażyły. Dopraw je solą i pieprzem z obu stron.
W misce roztrzep jajka i dodaj mleko. W drugiej misce umieść bułkę tartą. Przygotuj stację panierowania, ustawiając kolejno miskę z mąką (opcjonalnie), miskę z jajkiem i mlekiem, oraz miseczkę z bułką tarta.
Zanurz każdy plaster schabu w mące, aby otrzymać lekko suchą powłokę. Następnie zanurz go w jajku z mlekiem, dokładnie obtaczając z obu stron. Na koniec panieruj mięso w bułce tartej, upewniając się, że jest równomiernie pokryte z obu stron. Delikatnie dociskaj bułkę tarta do mięsa, aby panierka się dobrze przylegała.
Rozgrzej olej na patelni lub w głębokim garnku. Upewnij się, że olej jest dostatecznie gorący, ale nie przegrzany. Możesz sprawdzić temperaturę, wrzucając do oleju mały kawałek chleba - jeśli od razu zacznie się rumienić i bulgotać, to olej jest gotowy.
Delikatnie umieść plastry schabu w gorącym oleju i smaż je na średnim ogniu przez około 4-5 minut z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące.
Z czym podawać schabowe?
Po usmażeniu schabowych wyjmij je z oleju i odsącz na ręcznikach papierowych, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Schabowe podawaj na talerzach z ulubionymi dodatkami, takimi jak ziemniaki, surówka czy kiszone ogórki.