canva.com
Obłędna kiełbasa w słoiku. Mój dziadek zawsze mnie częstował pajdą z tym smakołykiem
Do przeczytania w ok. 2 min.
Dla wielu z nas dziadek był nie tylko opiekunem, ale także przewodnikiem do odkrywania świata. Niejednokrotnie to właśnie on wprowadzał nas w świat kulinarnych doznań, otwierając drzwi do smaków, które nosiliśmy w sobie przez całe życie. Jednym z takich wyjątkowych smakołyków była kiełbasa w słoiku – niezwykłe połączenie tradycji, prostoty i wyjątkowego smaku.
Reklama
Składniki na kiełbasę w słoiku
- 500 g swojskiej kiełbasy
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- Kilka ziarenek gorczycy (opcjonalnie)
- Sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
- 1 łyżka oleju roślinnego (np. rzepakowego)
Jak zrobić pyszną kiełbasę?
- Kiełbasę pokrój na plastry lub kawałki o grubości około 1 cm. Możesz zostawić skórkę na kiełbasie, by nadać daninie dodatkowej tekstury.
- Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj.
- W dużym garnku lub głębokiej patelni rozgrzej olej roślinny. Dodaj posiekaną cebulę i smaż ją na średnim ogniu, aż zmięknie i zacznie się lekko rumienić.
- Dodaj przeciśnięty czosnek do cebuli i smaż przez kolejne 1-2 minuty, aż czosnek uwolni swój aromat. Następnie dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz opcjonalnie kilka ziarenek gorczycy. Wszystko to razem doda wyjątkowy smak kiełbasie.
- Dodaj pokrojoną kiełbasę do garnka z cebulą i przyprawami. Delikatnie mieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły. Następnie przykryj garnka pokrywką i obniż ogień do minimum.
- Kiełbasę dusz na małym ogniu przez około 20-30 minut. W trakcie duszenia składniki się przegryzą, a kiełbasa nasiąknie aromatami przypraw i cebuli.
- Po upływie czasu duszenia sprawdź, czy kiełbasa jest miękka i dobrze nasączona smakami. Jeśli trzeba, dopraw solą i pieprzem do smaku. Pamiętaj, żeby nie przesolić, ponieważ kiełbasa i tak ma intensywny smak.
- Gdy kiełbasa jest gotowa, przekładamy ją wyparzonym słoikiem. Staraj się równomiernie rozmieścić kawałki kiełbasy oraz składniki z garnka.
- Zakręć słoik dokładnie, ale nie zbyt mocno. Pamiętaj, żeby zostawić odrobinę luzu, aby powietrze mogło się wydostać podczas chłodzenia.
- Odstaw słoik na bok i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. W międzyczasie smaki będą się przegryzać, a kiełbasa nasiąknie aromatami przypraw.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Kiełbasa z grilla jest sucha i fatalnie się kroi? Pewnie tego zabrakło
Sezon grillowy to czas, gdy na rusztach królują różnorodne mięsa, a wśród nich nieodzowna kiełbasa. Jednym z ciekawych aspektów przygotowywania kiełbasy na grillu jest nacinanie jej przed umieszczeniem na ruszcie. Dlaczego to tak ważne? Czy nacinanie kiełbasy ma jakiś wpływ na jej smak i przygotowanie?
Pyszna tarta z kiełbaską, dynią oraz pomidorami. Obłędny przepis!
Tarta to wyjątkowe danie, które pozwala na połączenie różnorodnych smaków w jednym wspaniałym daniu. Dla miłośników kreatywnej kuchni mamy pyszny przepis na tartę z kiełbaską, dynią oraz pomidorami.
Soczysta kiełbasa z grilla w aromatycznej marynacie cebulowej. W sam raz na weekend
Grillowanie to nie tylko sposób przygotowywania potraw, ale także prawdziwe święto dla podniebienia. Jednym z nieodłącznych elementów letnich spotkań ze smakiem jest soczysta kiełbasa z grilla. A co by się stało, gdybyśmy dodali do tego ulubionego smakołyku wyjątkową marynatę z cebuli?
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl