Obłędna szarlotka amerykańska. Ten smak jest niezapomniany!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Składniki na pyszną szarlotkę
Do przygotowania tej szarlotki potrzebne nam będą następujące składniki:
na ciasto
- 400 g mąki tortowej + do podsypania,
- 300 g masła, 2 łyżki cukru,
- szczypta soli; na nadzienie
- 1 kg twardych jabłek (np. szara reneta),
- 3 łyżki mąki,
- 100 g cukru drobnego,
- szczypta mielonego cynamonu,
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej;
- dodatkowo - masło do formy, cukier puder (opcjonalnie).
Przygotowanie krok po kroku
Na początek przygotujmy ciasto i do mąki wsypmy cukier oraz sól. Całość wymieszajmy. Następnie schłodzone masło pokrójmy w małą kostkę. Dodajmy do mąki i rozetrzyjmy palcami jak na kruszonkę. Do całość wlejmy 150 ml wody. Zagniećmy ciasto (może się kleić) i przełóżmy je na oprószoną mąką stolnicę. Uformujmy kulę i zawińmy folią spożywczą. Wstawmy do lodówki na 120 minut. W międzyczasie możemy przygotować nadzienie i w tym celu jabłka obierzmy i pokrójmy je na ćwiartki.
Po usunięciu gniazd nasiennych pokrójmy kawałki. Następnie mąkę, cukier, cynamon oraz gałkę muszkatołową wymieszajmy i dodajmy do jabłek. Całość dokładnie wymieszajmy. Wyjęte z lodówki ciasto podzielmy na dwie części (w proporcji 2/3 i 1/3). Większą część rozwałkujmy na stolnicy oprószoną mąką.
Przełóżmy do posmarowanej masłem tortownicy lub formy na tartę o średnicy 26 cm. Wylepmy spód i boki. Włóżmy jabłka. Natomiast drugą część ciasta rozwałkujmy i potnijmy na paski o szerokości 2 cm (mogą być węższe) i długości średnicy tortownicy. Paski ułóżmy na jabłkach, tworząc kartkę. Dociśnijmy do brzegów. Ciasto wstawmy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni Celsjusza na około 74-77 minut. Odstawmy do wystygnięcia i oprószmy na koniec cukrem pudrem.