Canva.com
Obłędna zapiekanka z cukinii. Zrobisz ją ekspresowo, cała rodzina będzie się zajadać
Do przeczytania w ok. 1 min.
Szukasz lekkiej i szybkiej letniej przekąski? Wypróbuj ten przepis z wykorzystaniem cukini. Warzywo to ma wielu fanów. Może być dodawane do niemal każdego dania i urozmaica przepisy. Najprostszy sposób na wykorzystanie cukinie to smażenie jej obtoczonej w mące. Dzisiaj pokażę Ci inny łatwy i sprytny sposób na jej wykorzystanie. Upiecz ją w piekarniku, aby zaoszczędzić czas. Smakuje równie dobrze jak smażona, a jest bardziej pożywna.
Reklama
Co potrzebujesz?
- cukinia 3 sztuki
- 100 g mąki
- Sól i czarny pieprz do smaku
- odrobin oleju
- 5 łyżek gęstej śmietany
- Koperek
- Czosnek, do smaku
- Kilka kropli soku z cytryny
Jak przygotować zapiekankę?
Cukinię umyć i odciąć końce. Pokroić w plastry o grubości około 1 cm i oprószyć mąką. Naczynie do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować olejem i ułożyć na nim cukinię. Wycisnąć cytrynę na warzywa i posypać solą i pieprzem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 150°C przez 20-25 minut. W tym czasie przygotować sos. Wymieszaj koperek i śmietanę, dodaj sok z cytryny i wyciśnięty czosnek. Wszystko dobrze wymieszać.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Curry z cukinią - przepis na eksplozję smaków
Szukasz pomysłu na smaczne i zdrowe danie? Curry z cukinią to doskonały wybór! To aromatyczne i kremowe danie, które zachwyci Twoje podniebienie. W tym artykule podzielimy się przepisem na curry z cukinią oraz poradami dotyczącymi podawania tego dania. Przygotuj się na prawdziwą ucztę smaków!
Czy można mrozić cukinię?
Cukinia jest popularnym warzywem, które można znaleźć na większości stołów. Jednak czasami zdarza się, że mamy jej nadmiar i zastanawiamy się, czy można ją zamrozić, aby wykorzystać w przyszłości. W tym artykule odpowiemy na to pytanie i podzielimy się wskazówkami dotyczącymi mrożenia cukinii.
Bobotie - afrykańska magia smaku
Bobotie to jedno z najbardziej znanych i kochanych dań kuchni południowoafrykańskiej. Jest to pyszna zapiekanka z mielonego mięsa wołowego, aromatycznymi przyprawami i dodatkiem rodzynków. Przygotowanie bobotie jest proste i satysfakcjonujące, a smak tego dania z pewnością Cię oczaruje. W tym artykule dowiesz się więcej o historii bobotie, przepisie, jak go podawać oraz kilku poradach dotyczących przygotowania.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl