Obłędne przekąski na grilla
Do przeczytania w ok. 2 min.
Przekąski na grilla — niech żyją warzywa!
Mięso z grilla jest niewątpliwie pyszne, jednak nie można zapomnieć o warzywach, które są idealnym dodatkiem do dania głównego. Jakie będą najlepsze? Świetnie sprawdzi się kukurydza, cukinia, papryka, marchewka, pieczarki czy ziemniaki.
Przekąski na grilla — ziemniaczki
Takie ziemniaczki z grilla to idealny dodatek do kurczaka albo kiełbasy. Do ich przyrządzenia potrzebna będzie folia, w której łatwiej będzie się je grillować.
Składniki
- ziemniaki (najlepiej młode)
- zioła prowansalskie
- masło
- czosnek
- sól
Przepis
Ziemniaki należy obrać, umyć, wysuszyć i pokroić na ćwiartki. W przypadku młodych ziemniaczków nie ma konieczności ich obierania. Wystarczy je tylko porządnie wyszorować.
Ziemniaki należy natrzeć masłem, przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie należy je owinąć folią aluminiową i grillować około godziny, od czasu do czasu obracając.
Przekąski na grilla — szaszłyki warzywne
Przygotowując takie danie, należy pamiętać o tym, że trzeba użyć specjalnych szpilek do szaszłyków.
Składniki
- cukinia
- pieczarki
- papryka
- sól
- pieprz
- olej
Przepis
Paprykę, cukinię i pieczarki należy umyć, a następnie dokładnie wysuszyć. Następny krok to pokrojenie warzyw w paski, natarcie ich solą, pieprzem i olejem. Tak przygotowane składniki trzeba nabić na patyczki do szaszłyków i grillować około 15 minut. Trzeba pamiętać o tym, żeby obracać warzywa w trakcie grillowania.
Przekąski na grilla — chleb czosnkowy
To danie, które przygotuje się błyskawicznie, trzeba jednak pamiętać o tym, żeby wyjąć wcześniej masło z lodówki (dzięki czemu zmięknie).
Składniki
- chleb
- masło
- czosnek
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
Przepis
Zmiękczone masło należy wymieszać z solą, pieprzem, posiekaną natką pietruszki i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Tak przygotowaną mieszanką trzeba wysmarować pieczywo. Chleb należy grillować na stronie, która nie została pokryta masłem czosnkowym.
Jak podawać przekąski grilla?
Warto pamiętać, że odpowiednie zaserwowania jest równie ważne, jak jego smak. Dobrze ozdobić przygotowane jedzenie natką pietruszki lub koperkiem.
Do grillowanych przekąsek dobrze też dodać inne dodatki, na przykład sos, konserwowe lub kiszone ogórki, oliwki, paprykę w occie czy sałatkę.