Canva
Obłędnie soczyste kotlety mielone. Jest jeden warunek: przestań dodawać do środka bułki
Do przeczytania w ok. 1 min.
Zamiast tradycyjnej kajzerki lub bułki tartej, dodajemy smakowitą chałkę do mięsnej masy. Chałka, popularny rodzaj słodkiego chleba, jest znana ze swojego intensywnego smaku i miękkości. Dodatek tego wypieku do kotletów mielonych sprawi, że danie nabierze soczystości.
Reklama
Składniki na pyszne kotlety mielone
- 500 g mięsa mielonego (np. wieprzowego, drobiowego lub wołowego)
- 1 smakowita chałka, pokrojona w kostkę
- 1 jajko
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- Sól i pieprz do smaku
- Olej lub masło do smażenia
Jak zrobić krok po kroku kotlety mielone z chałką?
- W dużej misce umieść mięso mielone, pokrojoną chałkę, posiekaną cebulę, przeciśnięty czosnek i jajko. Dopraw solą i pieprzem według własnego smaku.
- Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki, aż się dobrze połączą. Upewnij się, że chałka jest równomiernie rozprowadzona w mięsie mielonym.
- Formuj kotlety mielone z przygotowanej masy, nadając im dowolny kształt i wielkość.
- Na patelni rozgrzej olej lub masło. Smaż kotlety na złoty kolor z obu stron. Upewnij się, że mięso jest dobrze ugotowane w środku.
- Po usmażeniu wyjmij kotlety na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawaj kotlety mielone z ulubionymi dodatkami, takimi jak ziemniaki, surówka czy sos.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Sznycle jak z dzieciństwa
Czy jest coś bardziej klasycznego i smacznego niż sznycle? Te soczyste kotlety mielone są ulubionym daniem wielu osób. W tym artykule podzielimy się z Tobą przepisem na idealne sznycle oraz podpowiemy, jak je podawać i udzielimy kilku porad.
Tym zawsze doprawiaj kotlety mielone. Nigdy inaczej
Kotlety mielone to danie, które znajduje się w repertuarze wielu kuchni na całym świecie. Mogą być przygotowywane z różnych rodzajów mięsa, a odpowiednie przyprawy są kluczowym elementem, który nadaje im wyjątkowy smak i aromat.
Ile jajek do kotletów mielonych? To ma znaczenie
Kotlety mielone to danie, które z pewnością gości na wielu stołach na całym świecie. Są one nie tylko smaczne i sycące, ale także wszechstronne pod względem smaków i dodatków. Jednakże, istnieje pewien element, który ma kluczowe znaczenie dla uzyskania idealnej konsystencji i struktury kotletów mielonych – ilość jajek używanych do przygotowania mięsa mielonego.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl