Canva.com
Obłędny pasztet na piwie. Zrób raz, nigdy nie zapomnisz tego smaku
Do przeczytania w ok. 1 min.
Pasztet na piwie zaskakuje delikatną konsystencją i lekko piwnym aromatem, który nadaje mu szlachetności. Sprawdzi się w przypadku świąt, ale również wielu innych domowych uroczystości. Jak go przygotować? Poniżej znajduje się przepis na 4 porcje.
Reklama
Składniki:
- 200g wołowiny
- 200g łopatki wieprzowej
- 200g wątróbki wieprzowej
- 150g podgardla
- 3 jajka
- 1 cebula
- 5 podgrzybków
- 2 czerstwe bułki
- 1 butelka jasnego piwa
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka majeranku
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Bułki i suszone grzyby namocz w wodzie.
- Mięso oraz wątróbkę dokładnie wypłucz, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Gotuj w garnku razem z cebulą oraz grzybami.
- Dodaj piwo i gotuj na małym ogniu do miękkości składników. Następnie zmiel je dwukrotnie maszynką do mielenia mięsa. Dodaj odciśniętą bułkę, sól i pieprz, a potem dokładnie wymieszaj rękami wszystkie składniki.
- Dodaj do masy jako i jeszcze raz dokładnie wymieszaj całość.
- Wyłóż masę do keksówki wysmarowanej smalcem.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i piecz pasztet przez 90 minut. Krój na kawałki dopiero, kiedy przestygnie.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Czytaj więcej
Czy piwo pomaga na nerki?
Wiele z nas słyszało już różne teorie na temat wpływu piwa na nasze nerki. Czy naprawdę piwo może mieć korzystny efekt na nasze zdrowie nerkowe? W tym artykule przyjrzymy się bliżej tej kwestii i postaramy się znaleźć odpowiedź na to pytanie.
Pasztet z dyni - idealne wegetariańskie danie
Jeśli szukasz smacznego i zdrowego przepisu na pasztet, to pasztet z dyni jest idealnym wyborem. Ten wegetariański pasztet jest nie tylko pyszny, ale również pełen wartości odżywczych. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować pasztet z dyni oraz jak go podać. Znajdziesz również kilka porad, które pomogą Ci w przygotowaniu idealnego pasztetu.
Pasztet z dyni - kulinarny hit jesieni
Czy wiesz, że dynia to nie tylko idealny składnik na zupę czy ciasto? Możesz również przygotować z niej pyszny pasztet wegetariański! Pasztet z dyni to doskonała alternatywa dla tradycyjnego pasztetu mięsnego, a dodatkowo jest bogaty w składniki odżywcze i ma wiele właściwości zdrowotnych. W tym artykule podzielimy się z Tobą przepisem na pasztet z dyni oraz kilkoma poradami dotyczącymi podawania i korzystania z tego smakołyku.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl