Ogórki po królewsku — pyszna zimowa sałatka do słoika
Do przeczytania w ok. 2 min.
Ogórki po królewsku — składniki
2 kg ogórków gruntowych
1 główka czosnku (10 ząbków)
5 gałązek kopru
500 ml wody
200 ml octu spirytusowego (ok. 1 szklanka)
2 łyżki soli
2 szklanki cukru
1 łyżka miodu
5 łyżek ziaren gorczycy
5 ziaren ziela angielskiego
Jak zrobić ogórki po królewsku na zimę? Wykonanie krok po kroku
Ogórki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w plastry.
Plasterki ogórków przekładamy do miski, zasypujemy 2 łyżkami soli. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 1 godzinę, aby puściły sok.
Ogórki odsączamy i luźno układamy w słoikach. Do każdego słoika dodajemy po 1 gałązce kopru, po 2 ząbki czosnku, po łyżce ziaren gorczycy i po jednym ziarenku ziela angielskiego.
Przygotowujemy zalewę octową z miodem. W garnku mieszamy wodę z octem, cukrem i miodem. Płyn doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 1 minutę.
Gorącą marynatą zalewamy ogórki w słoikach tak, aby warzywa były przykryte płynem. Dokładnie zakręcamy.
Gotowe przetwory pasteryzujemy ok. 5 do 7 minut. Zostawiamy do wystygnięcia, ustawiając słoiki denkami do góry.
Ogórki po królewsku możemy podać jako sałatkę obiadową — do pieczeni, gulaszów, zrazów. Sprawdzą się także jako dodatek do zimnych mięs, wędlin i pasztetów oraz jako samodzielna przekąska. Polecamy te pyszne ogóreczki, pachnące miodem, koprem i czosnkiem! Smacznego!