Ogórki po watykańsku
Canva.com

Ogórki po watykańsku lepsze do małosolnych? Sprawdź przepis!

Przygotowanie ogórków po watykańsku to nie tylko kulinarne doświadczenie, ale też sposób na odkrycie wyjątkowego smaku i ciekawych historii. Ciesz się smakiem, który przetrwał wieki.
Reklama

Składniki

  • 1 kg małych ogórków gruntowych
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 czerwone papryki
  • 1 czerwona ostra papryczka chili (opcjonalnie, dla miłośników ostrego smaku)
  • 1 szklanka octu spirytusowego
  • 1 łyżka soli
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu
  • 1 łyżeczka nasion kopru

Przygotowanie ogórków

  1. Umieść ogórki w misce i posyp solą. Pozostaw je na około 2 godziny, by puściły wodę. Następnie oceń, czy woda jest zbyt słona – jeśli tak, możesz przepłukać ogórki pod bieżącą wodą.
  2. W rondlu połącz ocet, cukier oraz przyprawy: gorczycę, pieprz i koper. Podgrzewaj mieszankę, aż cukier się rozpuści. Odstaw do ostygnięcia.
  3. Cebule pokrój w piórka.
  4. Papryki oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w cienkie paseczki.
  5. Czosnek posiekaj drobno, a papryczkę chili – jeśli zdecydujesz się jej użyć – pokrój w cienkie krążki.
  6. Do garnka wrzuć pokrojone cebule, papryki, czosnek i – ewentualnie – papryczkę chili.
  7. Dodaj osączone ogórki.
  8. Całość zalej przygotowaną wcześniej marynatą.
  9. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  10. Przełóż marynowane ogórki do słoików, a te zakręć.
  11. Słoiki odstaw w chłodne, ciemne miejsce na około 24 godziny.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama