Co poradzić na ból zęba?
pixabay.com

Oto 4 powody, dla których warto mieć w domu goździki. Wiedziałaś?

Goździk to przyprawa, która cieszy się wieloma korzystnymi właściwościami dla zdrowia. Z tego powodu jest szeroko stosowana w kuchni. Prócz charakterystycznego zapachu i smaku możemy liczyć na szereg właściwości leczniczych, i nie tylko. Jakich? Sprawdźmy!
Reklama

Właściwości znieczulające

Goździki często stosowane są jako naturalny środek przeciwko bólowi zębów, stosując je bezpośrednio na bolesną część lub przez płukanie gardła.

Właściwości przeciwbakteryjne

Przeciwdrobnoustrojowe korzyści goździków są znane od wieków, tak bardzo, że starożytni Egipcjanie używali ich do balsamowania zwłok i tym samym unikania tworzenia się szkodliwych grzybów i bakterii. Obecnie napary z tej przyprawy są również wykorzystywane do zwalczania grzybicy skóry i mogą pomóc w zwiększeniu konserwacji żywności. Z tego samego powodu ekstrakty z tej przyprawy mogą przyczyniać się do zdrowia jamy ustnej poprzez przeciwdziałanie infekcjom dziąseł.

Konserwacja żywności

Goździki pomagają dłużej przechowywać żywność. Dzieje się tak dzięki właściwościom antybakteryjnym i zdolności do utrudniania procesu utleniania tłuszczu, dzięki czemu żywność może dłużej zachować świeżość i właściwości odżywcze. Ponadto ostatnie badania wykazały skuteczność goździków w przeciwdziałaniu wzrostowi bakterii escherichia coli, która może powodować zatrucia pokarmowe.

Reklama

Środek przeciwzapalny

Goździki są bogate w przeciwutleniacze i są w stanie zwalczać starzenie się komórek i nadmiar wolnych rodników, przeciwdziałając w ten sposób również stresowi oksydacyjnemu, zjawisku leżącemu u podstaw wielu współczesnych chorób.

Reasumując, warto mieć goździki w swoim domu. Dodatkowo warto wiedzieć, iż należy przechowywać je w hermetycznym pojemniku, jeśli to możliwe w chłodnym, suchym miejscu. Powinny być przechowywane z dala od ciepła, światła i wilgoci. W ten sposób można je przechowywać przez 6-8 miesięcy. Pomimo wielu korzystnych właściwości należy je stosować z umiarem. Unikać je powinny jedynie kobiety w okresie ciąży lub laktacji.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama