Oto najlepsze źródła żelaza. Dodaj je szybko do swojej diety
Do przeczytania w ok. 2 min.
Bez dwóch zdań najlepszym naturalnym źródłem żelaza w diecie zawsze będą podroby, a zwłaszcza wątróbka - zarówno drobiowa, jak i wieprzowa. Wątróbka z drobiu jest delikatniejsza, dlatego nieprzekonane do podrobów osoby powinny postawić właśnie na nią, a do tego przygotować ją ze sporym dodatkiem cebuli i jabłka, by zmienić jej smak i uczynić z niej naprawdę smakowite danie. Przy dużych niedoborach żelaza wątróbkę zaleca się jeść raz lub dwa razy w tygodniu. Drobiowa będzie lepsza od wieprzowej również z uwagi niższej zawartości tłuszczu i korzystniejszego rozkładu makroskładników.
Gdzie znajdziemy żelazo?
Niezbyt dobrą wiadomością dla wegan, wegetarian i osób nieprzepadających za jedzeniem produktów pochodzenia zwierzęcego będzie to, że zaraz po wątróbce kolejne najlepsze źródła żelaza to niestety mięso, ryby oraz owoce morza.
Z mięsa warto wybierać przede wszystkim wołowinę, ewentualnie cielęcinę, czyli po prostu mięso czerwone, a z ryb gatunki tłustsze, czyli śledzie, makrelę lub dobrej jakości łososia. Dietę należy dopełnić większą ilością jajek, bo gdy nie je się mięsa, to właśnie żółtko staje się kolejnym wartościowym źródłem żelaza. Białko tego składnika praktycznie nie zawiera, dlatego ważne jest to, by nie używać go samego i na pewno nie korzystać z białej jaj dostępnych do kupienia w specjalnych butelkach (takie masy w ogóle nie zawierają w sobie żółtek).
Źródło żelaza dla osób, które nie jedzą mięsa
Co natomiast można począć, w przypadku gdy jest się na diecie bezmięsnej lub – co gorsza – takiej, która wyklucza wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego? Wbrew pozorom sprawa wciąż nie jest przegrana, bo choć to żelazo pochodzące od zwierząt uznaje się za najbardziej wartościowe z uwagi na jego naturalnie wysoką przyswajalność, no to jednak istnieją pewne alternatywne źródła żelaza będące produktami roślinnymi.
Weganie i wegetarianie powinni sięgnąć przede wszystkim po rośliny strączkowe i to w ich różnych wariantach. Posiłki warto przygotowywać na bazie bobu, fasoli, grochu, ciecierzycy i soczewicy. Pewne ilości żelaza występują też w zielonych warzywach, głównie tych liściastych, a nawet i w natce pietruszki.
Mało kto kojarzy natomiast żelazo ze słodyczami, podczas gdy okazuje się, że całkiem spore jego ilości występują właśnie w naturalnym kakao.
Ogólnie rzecz biorąc kakao jest super zdrowym składnikiem, uznawanym za jeden ze smaczniejszych wyrobów typu super food. Mocno gorzka czekolada i wszystkie wykonywane z niej słodkości to bardzo zdrowe i odżywcze produkty bogate w żelazo. Na spokojnie można je potraktować jak jedną z korzystniejszych propozycji deserów.