Szynka pieczona z sałatą i pomidorem
Canva.com

Oto sekret idealnie soczystej szynki pieczonej na Wielkanoc. Twoi goście będą w szoku

Domowa pieczona szynka bardzo dobrze sprawdza się w roli przystawki. Można pokroić ją na grube plastry i podać gościom przed głównym posiłkiem, by rozbudzić ich kubki smakowe i zwiększyć ich ochotę na coś porządnego i bardziej obiadowego.
Reklama

Szynkę traktuje się również jak pełnowartościowe danie, łącząc ją z kremowym śmietanowym sosem i ziemniakami albo kaszą. Tylko jak ją wykonać, by zachować jej naturalną soczystość?

Jak upiec szynkę, by wyszła idealna?

Na przygotowanie porządnej porcji szynki potrzeba półtora kilograma szynki wieprzowej, najlepiej tej stosunkowo chudej, bez widocznych tłustych kawałków. Mięso opłukać pod bieżącą chłodną wodą i od razu wytrzeć do sucha ręcznikiem papierowym, a potem przejść do nacierania jego powierzchni roztworem wykonanym z wyciśniętego soku z połówki cytryny oraz zwykłej drobnoziarnistej soli. Zamarynowane mięso wstawić do lodówki na trzygodzinny. W tym czasie przygotować drugą ziołową marynatę, łącząc cztery łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek z samodzielnie przygotowaną mieszanką ulubionych ziół, takich jak rozmaryn, oregano, bazylia, tymianek albo jeszcze coś innego.

Reklama

Ziołową oliwą zalać mięso wyciągnięte z lodówki i ponownie schładzać je i marynować przez kolejne pół godziny. Po tym czasie mięso można już na zakończenie posypać świeżo mielonym pieprzem i jeszcze jedną porcją drobnoziarnistej soli, a następnie obłożyć je gałązkami świeżego rozmarynu i wraz z nimi zawiązać przy pomocy grubej nitki kuchennej.

W jakiej temperaturze piec szynkę?

Szynka pieczona z ziemniaczkami
Canva.com

Domowa szynka trafia teraz do brytfanki lub innego naczynia żaroodpornego.

Reklama

Aby nie utracić kryjącej się w niej soczystości, warto podlać ją bulionem, chociażby tym gotowym ze słoiczka, który wystarczy wymieszać z niewielką ilością wrzątku i ponownie zagotować. Jak upiec szynkę? Najpierw należy piec ją w temperaturze 220 stopni C, a po piętnastu minutach przełączyć piekarnik na temperaturę 180 stopni C na kolejne piętnaście minut. Następnym krokiem będzie dołożenie do mięsa cebuli i czosnku. Wraz z dodatkami trzeba je zapiekać jeszcze przez niecałą godzinę.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama