Paluszki rybne, obok leży kawałek cytryny.
Canva

Sekret? Ważna jest ryba! Przepis na przepyszne paluszki rybne!

Ten przepis jest banalnie prosty. Jeśli nie masz ochoty na rybę w tradycyjnej formie, koniecznie wypróbuj paluszki rybne! Zwróć tylko uwagę na to, jaką kupujesz rybę, a danie na pewno wyjdzie idealne! Smacznego!
Reklama

Jaką rybę wykorzystać na paluszki rybne?

Najlepszy tutaj będzie dorsz! Oczywiście filet i to bez skóry. Taka ryba pokrojona na paluszki nie powinna się rozpadać, o ile nie pokroisz ich na zbyt malutkie kawałeczki.

Składniki na paluszki rybne

  • 0,5 kg filet dorsza
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki bułki tartej
  • olej
Paluszki rybne, obok natka pietruszki i cytryna.
Canva

Przepis na paluszki rybne — krok po kroku

  1. Rybę umyj, osusz i pokrój na kawałki.
  2. Nasyp mąkę do talerza, rozbij jajko do następnego, a na ostatni nasyp bułkę tartą.
  3. Natrzyj rybę sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  4. Obtocz paluszki w mące, potem w jajku, na końcu w bułce tartej.
  5. Smaż paluszki z każdej strony, przez mniej więcej 7 minut. Muszą być zarumienione.
  6. Sprawdź, jeden kawałek ryby, czy jest już usmażony.

Jak można udekorować paluszki rybne?

Może położyć na nich plasterki cytryny lub posiekaną natkę pietruszki. Będą się pięknie prezentować!

Z czym podawać paluszki rybne

Oczywiście najlepsze są z frytkami! Sprawdzą się też gotowane ziemniaki. A jakie surówki będą pasować? Idealnie sprawdzi się marchewka z jabłkiem albo coleslaw. Świetnie pasować będzie też surówka z białej lub kiszonej kapusty.

Reklama
Autor - Izabella Gaudyńska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
i.gaudynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama