Canva
Sekret? Ważna jest ryba! Przepis na przepyszne paluszki rybne!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Ten przepis jest banalnie prosty. Jeśli nie masz ochoty na rybę w tradycyjnej formie, koniecznie wypróbuj paluszki rybne! Zwróć tylko uwagę na to, jaką kupujesz rybę, a danie na pewno wyjdzie idealne! Smacznego!
Reklama
Jaką rybę wykorzystać na paluszki rybne?
Najlepszy tutaj będzie dorsz! Oczywiście filet i to bez skóry. Taka ryba pokrojona na paluszki nie powinna się rozpadać, o ile nie pokroisz ich na zbyt malutkie kawałeczki.
Składniki na paluszki rybne
- 0,5 kg filet dorsza
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól
- pieprz
- 1,5 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1,5 szklanki bułki tartej
- olej
Canva
Przepis na paluszki rybne — krok po kroku
- Rybę umyj, osusz i pokrój na kawałki.
- Nasyp mąkę do talerza, rozbij jajko do następnego, a na ostatni nasyp bułkę tartą.
- Natrzyj rybę sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
- Obtocz paluszki w mące, potem w jajku, na końcu w bułce tartej.
- Smaż paluszki z każdej strony, przez mniej więcej 7 minut. Muszą być zarumienione.
- Sprawdź, jeden kawałek ryby, czy jest już usmażony.
Jak można udekorować paluszki rybne?
Może położyć na nich plasterki cytryny lub posiekaną natkę pietruszki. Będą się pięknie prezentować!
Z czym podawać paluszki rybne
Oczywiście najlepsze są z frytkami! Sprawdzą się też gotowane ziemniaki. A jakie surówki będą pasować? Idealnie sprawdzi się marchewka z jabłkiem albo coleslaw. Świetnie pasować będzie też surówka z białej lub kiszonej kapusty.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Eksperymentuj w kuchni: Ryba w panierce panko z ulubionymi dodatkami
Próbowałaś ryby w panierce panko? Ta japońska metoda panierowania ryb jest nie tylko pyszna, ale także zdrowa i chrupiąca. Dowiedz się, jak przygotować rybę w panierce panko!
Dodaj te zioła do ryby. Zawsze będzie aromatyczna i soczysta
Jeśli chcesz przygotować rybę, która rozpływa się w ustach i ma wyjątkowy aromat, zioła są kluczowym składnikiem Twojego sukcesu. Oto lista ziół, które doskonale komponują się z różnymi rodzajami ryb, nadając im niezapomniany smak i soczystość.
Solisz rybę na kilka godzin przed pieczeniem? To gigantyczny błąd
Soczysta i doskonale przyrządzona ryba to prawdziwa uczta dla podniebienia. Jednak osiągnięcie tego celu może wymagać pewnych sztuczek i technik kulinarnej magii. Jednym z najważniejszych aspektów w przyrządzaniu ryb jest zachowanie ich naturalnej wilgotności i soczystości. Okazuje się, że poprawne solenie ryby ma ogromne znaczenie w tym kontekście.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl