Tradycyjna pascha wielkanocna w kształcie ściętej piramidki
Canva.com

Pascha - czym jest pascha wielkanocna? Jak ją przygotować? Sprawdzony przepis

Pascha to wyjątkowe danie kuchni ukraińskiej, które przygotowuje się z okazji Świąt Wielkanocnych. W Polsce cały czas zyskuje na popularności. Ciasto ze stołu znika w prawdziwie ekspresowym tempie, ponieważ jest po prostu pyszne! Sprawdzony przepis znajdziesz w naszym artykule.
Reklama

Pascha - najważniejsze informacje

Pascha wielkanocna to danie, które pochodzi ze wschodu. Tam cieszy się dużą popularnością, choć jest coraz częściej robiona również przez mieszkańców innych zakątków Polski. Jest to bardzo bogate ciasto, które przygotowuje się z twarogu, mleka, wanilii, a przede wszystkim bakalii. To one grają pierwsze skrzypce w tej potrawie. Trzeba podkreślić, że są symbolem przepychu oraz dobrobytu. Po czasie postu jest to prawdziwe niebo w gębie!

Zastawiony stół wielkanocny
canva.com

Okazuje się, że pascha wielkanocna jest dość łatwa w przygotowaniu. Poradzi z tym sobie praktycznie każda osoba. To ciasto nie tylko pysznie smakuje, ale również doskonale prezentuje się na wielkanocnym stole. W dalszej części artykułu znajdziesz sprawdzony przepis, który Cię na pewno nie zawiedzie.

Przepis na paschę wielkanocną

Pascha wielkanocna smakuje zarówno osobom dorosłym, jak i dzieciom. Jest syta i słodka, a bakalie sprawiają, że ma wyjątkowy, niepowtarzalny wręcz smak.

Reklama

Jak ją przygotować? Jest to dość czasochłonne, jednak przy tym również proste.

Składniki:

  • dwa litry mleka

  • jedna laska wanilii

  • pół litra kwaśnej śmietany

  • sześć jajek

  • 250 g masła (musi być w temperaturze pokojowej)

  • 3/4 szklanki cukru pudru

  • bakalie (dowolne)

Na samym początku pod lupę weź bakalie. Możesz do nich dorzucić również orzechy włoskie albo pistacje, które wspaniale będą komponowały się z tym daniem. Paschę zacznij przygotowywać od pokrojenia bakalii. Następnie zagotuj mleko z rozciętą laską wanilii. Wbij jajka do miski i dodaj do nich kwaśną śmietanę. Następnie wymieszaj całość i ostrożnie wlej do gotującego się mleka. Gotuj w garnku i cały czas mieszaj! Masa podzieli się na ser oraz serwatkę. Odstaw masę na bok i poczekaj aż ostygnie. Po tym czasie pozbądź się laski wanilii.

żurawina
canva.com
Reklama

Musisz teraz odcedzić ser. Do tego celu wykorzystaj cedzak oraz gazę. Najlepiej, jeżeli po wyciskaniu sera zostawisz go na całą noc, aby obciekł. Rano uda Ci się pozbyć nadmiaru płynu. Powstały ser nie powinien być zbyt tłusty. Jego konsystencja jest raczej sypka.

Teraz weź miękkie masło i włóż je do miski. Należy masło zmiksować z cukrem pudrem. To może zająć chwilę czasu. To ważne, aby składniki bardzo dobrze się ze sobą połączyły.

Prawdziwa pascha powstaje w makutrze. To drewniana lub gliniana misa, która nie jest gładka wewnątrz. Jest ciężka i ma porowatą strukturę. Umieść w niej zmielony twaróg, a następnie dodawaj masło zmiksowane z cukrem pudrem. Rób to bardzo powoli i ostrożnie. Całość ucieraj. To zdecydowanie dobra robota dla silnych, męskich rąk! Ucieraj produkt, aż uzyskasz jednolitą masę. To czasochłonne zadanie, ale uwierz, że gra jest warta świeczki! To ciasto powala z nóg zarówno osoby dorosłe, jak i dzieci.

Jeżeli nie masz w domu makutry, ucieraj paschę przy użyciu tradycyjnego miksera. Kontroluj konsystencję kremu. Jeżeli będzie zbyt sucha, możesz dodać odrobinę śmietany kremówki.

Teraz przyszła pora na najważniejszą część programu! Puszystą masę trzeba wzbogacić wspaniałymi bakaliami.

Reklama

Możesz dodać skórkę pomarańczową, odrobinę orzechów włoskich, rodzynki wymieszane z suszoną żurawiną, a także wszystkie inne bakalie, które lubisz i jesz na co dzień. Masz w tym przypadku pełną dowolność.

Miskę wyłóż gazą, a następnie wlej masę do środka. Odstaw krem do lodówki najlepiej na całą dobę. Po tym czasie ciasto stężeje i będzie gotowe do jedzenia!

Przepis Agnieszki Kręglickiej

Dekorowanie paschy wielkanocnej

Paschę należy wyłożyć na talerz obracając miskę do góry dnem. Dzięki gazie będzie to proste, ponieważ masa nie będzie ciasno przylegać do ścianek miski. Zanim położysz ciasto na stole, najpierw je właściwie udekoruj! Jeżeli się postarasz, będzie to najważniejszy punkt stołu wielkanocnego. Ozdoby mogą być bardzo zróżnicowane. Wiele osób stawia na ułożenie na cieście różnorodnych bakalii. Rodzynki i suszona żurawina będą się wspaniale prezentowały w tej roli.

bakalie w miseczce
canva.com
Reklama

Możesz również pójść o krok dalej i wykorzystać w tym celu kwiaty żywe lub zrobione z masy cukrowej! W sklepach cukierniczych nie brakuje wspaniałych, wielkanocnych dekoracji. Są to niewielkie, kolorowe jajeczka, które udają pisanki i będą wspaniale prezentowały się na Twoim cieście. Będzie ono białe, a więc możesz do ozdób wykorzystać różnorodne pastelowe kolory. Wszystko będzie wspaniale wyglądać. Daj się ponieść fantazji, a na pewno stworzysz wyjątkową potrawę, której smak, a także wygląd zachwycą całą rodzinę.

Inne wielkanocne ciasta

Wielkanoc to czas, w którym przede wszystkim liczy się to, kto usiądzie z nami do stołu. Ważne są również pyszne posiłki. Poza paschą możesz przygotować również inne tradycyjne ciasta. To wielkanocne babki, pyszne serniki oraz jabłeczniki. To również idealna okazja do tego, żeby wypróbować zupełnie nowe przepisy! Testerów przy stole na pewno nie zabraknie.

Reklama
Autor - Klaudia Woźniak
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
k.pieszczynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama