Pesto z orzechami brazylijskimi i niesamowicie zdrowym składnikiem
Do przeczytania w ok. 2 min.
Przepis na pesto z orzechami brazylijskimi i jarmużem
Orzechy brazylijskie znane ze swoich cennych właściwości zdrowotnych i wyjątkowo wysokiej dawce selenu – czyli bardzo cennego dla ludzkiego organizmu pierwiastka. Dlatego też wykorzystanie ich do przygotowania pesto jest bardzo dobrym pomysłem!
Pochodzący z Włoch tradycyjny sos pesto alla genovese bazuje na niezwykle aromatycznej bazylii, parmezanie oraz orzeszkach piniowych. A co jeśli akurat nie masz bazylii lub po prostu za nią nie przepadasz? Przepis można oczywiście nieco zmodyfikować, mimo iż występuje duże prawdopodobieństwo oburzenia się kulinarnych tradycjonalistów.
Zobacz czym możesz zastąpić liście bazylii i jak przygotować pesto w nieco zdrowszej wersji, która z pewnością przypadnie do gustu wszystkim fanatykom zdrowego odżywiania!
- 50 g orzechów brazylijskich
- 2 garście świeżego listkowanego jarmużu
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 50 g tartego parmezanu lub grana padano
- 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
- 30-60 ml wody (w zależności od gęstości przecieru)
- przyprawy: sól i świeżo mielony pieprz
Zdrowe pesto w kilku prostych krokach
Po skompletowaniu składników czas zająć się przygotowaniem, które wbrew pozorom nie powinno sprawić nikomu żadnych trudności.
- Orzechy brazylijskie podpraż na suchej patelni, ale nie dopuść do ich przypalenia
- Na grubych oczkach tarki zetrzyj parmezan lub innych rodzaj ulubionego twardego sera dojrzewającego
- Liście jarmużu umyj i wrzuć do blendera kielichowego razem z pozostałymi składnikami. Ręczny blender również sprawdzi się w tym przepisie, lecz będzie to wymagało trochę więcej cierpliwości
- Wszystko dokładnie zmiksuj do uzyskania delikatnej lejącej masy. Konsystencję pesto możesz regulować poprzez dodanie orzechów brazylijskich, jarmużu lub wody, czy oliwy – gdy będzie zbyt gęste
Pesto z orzechami brazylijskimi – do czego używać
Najpopularniejszą formą wykorzystania domowego pesto jest oczywiście makaron. Ugotowana pasta z dodatkiem pesto to wspaniała potrawa, którą można się delektować bez końca.
Poza tym przygotowany w domu włoski zielony sos doskonale komponuje się z takimi daniami jak kaszotto, risotto, pieczone ryby oraz mięso, a także może być nietypowym, lecz świetnym zamiennikiem masła na kanapce.