Bułki i chleb
Canva.com

Pieczesz domowy chleb? Zrób go w garnku rzymskim, skórka będzie obłędna

Świeżo wypieczony bochenek smakuje zupełnie inaczej od sztucznego gotowca z marketu. Świetny chleb można oczywiście kupić w dobrej piekarni, jednakże tam zapłacimy za niego od dziesięciu złotych w górę, więc już chyba bardziej opłaca się upiec go w domu i przy okazji mieć z tego trochę zabawy i jeszcze więcej satysfakcji oraz samozadowolenia.
Reklama

Na nowo zaczęliśmy się przekonywać do tego, że jednak warto wkładać swój czas i energię w samodzielne przygotowywanie różnych kulinarnych wytworów. Jeszcze kilka, a już na pewno kilkanaście lat temu zachwycaliśmy się ekspresowymi wariantami potraw i nie wyobrażaliśmy sobie życia bez przetworzonych sklepowych wyrobów, podczas gdy teraz znów zaczynamy interesować się tradycyjnym gotowaniem, decydując się nawet na samodzielne pieczenie chleba.

Najlepsze naczynie do pieczenia chleba - garnek rzymski

Jeżeli już chcemy zająć się samodzielnym pieczeniem chleba, zróbmy to porządnie. Nie próbujmy wypiekać go w jakiejś starej formie lub – co gorsza – naczyniu żaroodpornym, a zainwestujmy w idealnie nadające się do tego celu naczynie, czyli najprawdziwszy w świecie garnek rzymski. Upieczemy w nim dosłownie każdy tym pieczywa.

Co dodać co ciasta na chleb?

Przygotujemy pyszny tradycyjny chleb na mące pszennej, jak i jego zdrowszą wersję wykonaną z mąki pszennej połączonej z mąką żytnia lub orkiszową. Możemy też pokusić się o to, by do masy dodać trochę ziaren, pestek albo małych orzechów, w ten sposób wzbogacając ją o zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe i nadając jej ciekawszego smaku oraz gdzieniegdzie elementu chrupkości.

Reklama

Ponadto porządny garnek rzymski pomaga wydobyć z pieczywa jego naturalny niezwykły aromat. Naprawdę chleb upieczony w takim naczyniu smakuje totalnie inaczej od tego przygotowanego w najzwyklejszej foremce.

Początkowo możemy korzystać z ogólnodostępnych przepisów, znajdując je w Internecie, by z czasem zacząć je samodzielnie modyfikować. Gdy już wkręcimy się w pieczenie chleba, na dobre zapomnimy o kupowaniu pieczywa w markecie, bo nie będziemy go już do niczego potrzebować, skoro sami wykonamy sobie coś znacznie lepszego.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama