Pierś indyka podana z buraczkami - pyszne danie na syty obiad!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Nie musimy kupować całego indyka, gdyż w sklepach znajdziemy również poszczególne jego części. Dzięki temu zawsze na obiad możemy jeść świeże kawałki tego pysznego mięsa. Najpopularniejsza jest niewątpliwie pierś z indyka, którą można przygotować na wiele różnych sposobów. Świetnie komponuje się szczególnie z buraczkami oraz tłuczonymi ziemniaczkami. To bardzo dobry pomysł na smaczny i pożywny obiad dla całej rodzinki.
Składniki na pierś z indyka
Do przygotowania tego dania będą nam potrzebne: kilogram filetu z piersi indyka bez kości i bez skóry, 100 g miękkiego masła, dwa ząbki czosnku, łyżeczka świeżego rozmarynu, łyżeczka świeżego tymianku, pół łyżeczki soli, ćwierć łyżeczki czarnego pieprzu.
Do przyrządzenia buraczków wykorzystamy: dwa buraki upieczone w folii, cebulę, trzy łyżki oleju rzepakowego, łyżkę octu jabłkowego, łyżeczkę soli, po pół łyżeczki suszonej bazylii, mielonego czarnego pieprzu i mielonej kolendry.
Przygotowanie piersi z indyka krok po kroku
Pierś z indyka myjemy i osuszamy za pomocą papierowych ręczników. W misce mieszamy miękkie masło, obrany i drobno posiekany czosnek, rozmaryn, tymianek, sól i pieprz. Powstałą mieszanką natrzyj dokładnie mięso. Pierś przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz przez półtorej godziny w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni C.
W czasie gdy mięso się piecze, możemy przygotować buraczki: na początek dokładnie mieszamy olej razem z octem, solą, suszoną bazylią, czarnym pieprzem i kolendrą.
Buraki kroimy w słupki, cebulę w krążki. Polewamy warzywa mieszanką przypraw i lekko ugniatamy. Tak przyrządzone wstawiamy na dwie godziny do lodówki.
Po upieczeniu mięso wyjmujemy z piekarnika, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na kwadrans. Kroimy w plastry, podajemy z buraczkami posypanymi posiekanym koperkiem. Smacznego!