Polędwiczki wieprzowe pieczone: Jak z najlepszej restauracji!
Do przeczytania w ok. 3 min.
Jak przygotować idealne polędwiczki wieprzowe pieczone?
Wybór mięsa i jego przygotowanie
Warto zwrócić uwagę na jakość mięsa oraz jego świeżość. Polędwiczki wieprzowe powinny być jędrne, a ich kolor powinien być różowo-czerwony. Przed pieczeniem, mięso należy oczyścić z błon i ewentualnych żyłek, a następnie umyć i osuszyć.
Przyprawy i marynata
Polędwiczki wieprzowe smakują wyśmienicie, gdy są odpowiednio doprawione. Do tego celu można użyć różnych przypraw, takich jak sól, pieprz, czosnek, tymianek czy papryka. Dobrym pomysłem jest również zamarynowanie mięsa przed pieczeniem – przykładowo w mieszance oleju rzepakowego, sosu sojowego i miodu.
Pieczenie polędwiczek
Polędwiczki wieprzowe pieczone najlepiej smakują, gdy są soczyste i miękkie.
Aby uzyskać taki efekt, warto zastosować metodę pieczenia w rękawie do pieczenia lub naczyniu żaroodpornym z pokrywką. W ten sposób mięso będzie się piekło we własnym sosie, co sprawi, że będzie delikatniejsze.
Przepisy na polędwiczki wieprzowe pieczone
Polędwiczki wieprzowe pieczone w sosie własnym
Składniki:
- 600 g polędwiczek wieprzowych
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 cebula
- sól, pieprz, tymianek, czosnek granulowany – do smaku
Przygotowanie:
- Polędwiczki dopraw solą, pieprzem, tymiankiem i czosnkiem granulowanym.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, a następnie obsmaż polędwiczki z każdej strony na złoty kolor.
- W międzyczasie obierz i pokrój cebulę w piórka.
- Polędwiczki przełóż do naczynia żaroodpornego, dodaj pokrojoną cebulę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 25-30 minut, aż mięso będzie miękkie i soczyste.
Polędwiczki wieprzowe pieczone w musztardzie jalapeno
Składniki:
- 1 kg polędwicy wieprzowej
- 4 łyżki musztardy jalapeno
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz kolorowy – do smaku
Przygotowanie:
- Polędwiczki umyj, osusz i pokrój na porcje. Następnie dopraw solą i pieprzem kolorowym.
- W miseczce wymieszaj musztardę jalapeno z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy z masłem, a potem obsmaż polędwiczki z każdej strony na złoty kolor.
- Polędwiczki przełóż do naczynia żaroodpornego i posmaruj wcześniej przygotowaną musztardą z czosnkiem.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20-25 minut, aż mięso będzie miękkie i soczyste.
Porady i triki dla smakoszy
Podawanie polędwiczek
Polędwiczki wieprzowe pieczone świetnie smakują podane z pieczonymi warzywami, takimi jak ziemniaki, marchewka czy buraki. Można je również podać z ryżem lub kaszą.
Przechowywanie polędwiczek
Polędwiczki wieprzowe pieczone najlepiej smakują od razu po upieczeniu, ale jeśli zostaną Ci resztki, możesz je przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce przez 2-3 dni. Przed podaniem wystarczy je podgrzać w piekarniku lub na patelni wraz z odrobiną oleju lub masła.
Wszystko co chcesz wiedzieć o polędwiczkach
Jak długo piec polędwiczki wieprzowe?
Czas pieczenia polędwiczek wieprzowych zależy od ich grubości oraz preferencji co do stopnia wysmażenia mięsa. Zazwyczaj piecze się je w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20-30 minut. Ważne jest, aby mięso było miękkie i soczyste, ale jednocześnie dobrze przesmażone.
Czy można zamrozić pieczone polędwiczki wieprzowe?
Tak, można zamrozić upieczone polędwiczki wieprzowe. Przed zamrożeniem wystudź mięso, a następnie włóż je do szczelnie zamkniętych pojemników lub woreczków do zamrażania. W zamrażarce mogą być przechowywane przez 2-3 miesiące. Przed podgrzaniem rozmroź je w lodówce lub na blacie, a potem podgrzej w piekarniku lub na patelni.