Poncz to kwintesencja ciasta. Oto najlepsze pomysły na poncze do świątecznych wypieków
Do przeczytania w ok. 2 min.
Jaki poncz będzie najlepszy do nasączenia ciasta?
Dobierając właściwy poncz do biszkoptu, warto skupić uwagę na to, aby dobrze harmonizował ze smakiem innych dodatków do naszego tortu. Przykładowo: jeśli zrobiliśmy tort owocowy, to powinniśmy go nasączyć płynem z nutą owocową (np. kompotem, sokiem), a w przypadku tortu czekoladowego idealnie sprawdzi się poncz z herbaty, kawy lub rumu, albo tradycyjny złożony z wody i soku cytrynowego.
Poncz możemy wykonać z:
- wody i kompotu owocowego
- rumu
- wody i soku z cytryny oraz wódki
- nalewki wiśniowej
- kawy rozpuszczalnej
- wody i soku z cytryny
- wody i kilku kropelek olejku zapachowego
- likieru kawowego bądź orzechówki
- słabej czarnej herbaty
- nalewki malinowej
- nalewki pigwowej
W jaki sposób nasączyć ciasto?
Poncz powinien mieć temperaturę pokojową. Nigdy nie należy nasączać biszkoptu gorącym płynem. Powinno się to robić przy użyciu łyżki i rozlewać nią poncz po całym cieście. Można to robić też za pomocą kuchennego pędzla. Warto zachować czujność i zbytnio nie przesadzić z tym aromatycznym płynem. Jego nadmiar zdominuje smak ciasta, sprawi, że będzie za bardzo wilgotne, a na dodatek wchłonie krem. Ma się rozumieć, że nie stosujemy ponczu z alkoholem w tortach dla najmłodszych – tu warto wykorzystać standardowy poncz owocowy lub ten składający się z wody, cukru oraz soku z cytryny.